Mezőgazdaság

A Körös-Maros Nemzeti Park gondoskodik a védett állatok téli ellátásáról

Az igazgatóság saját állatállománya 2600 szürke marha, 755 racka és cigája juh és 328 bivaly.

2018.10.28 00:30MTI

A Körös-Maros Nemzeti Park gépeket és berendezéseket vásárolt 447 millió forintos uniós támogatásból védett állatállományának téli tartásához, a védett terület állapotának fenntartásához - közölte a park az MTI-vel.

Tájékoztatásuk szerint az igazgatóság saját állatállománya 2600 szürke marha, 755 racka és cigája juh és 328 bivaly.

Ezek az állatok a legeltetési időszakban 18 helyszínen, a Natura 2000 jelölésű szikes és ártéri gyepterületeken legelnek, ami szolgálja a természetvédelmi területkezelést is. Az időszakon kívül azonban az állatokat beterelik a dévaványai, a kardoskúti és a makói téli tartási helyekre, ahol el kell látni őket takarmánnyal és az alommal.

A 100 százalékos támogatásból a nemzeti park olyan berendezéseket vásárolt, amelyek segítségével biztosítható ezeken a helyeken a takarmány és alom mozgatása, valamint a szikes és ártéri területeken a cserjésedés és az invazív fajok terjedésének visszaszorítása, illetve a legeltetés után szükséges szárzúzás is.

A fejlesztés így segíti a legeltetett állatállomány ellátását, a szikespusztai és ártéri élőhelyek állapotának megőrzését, fejlesztését, biztosítva a hozzájuk kötődő védett növény- és állatfajok hosszú távú fennmaradását - derült ki a park tájékoztatásából.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.