Gazdaság

Brutálisan drágultak az élelmiszerek

Nagyon nem olcsó az élet Magyarországon.

2018.10.09 10:47MTI

Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője az adatok ismertetésekor kiemelte: az élelmiszerek ára átlagosan 4,6 százalékkal nőtt tavaly szeptemberhez képest, az idén augusztushoz viszonyítva pedig 0,5 százalékkal. Az élelmiszerek súlya számottevő - 25,4 százalék - a lakossági fogyasztásban, így ez jelentősen közrejátszott az emelkedésben. Hozzátette: a dohánytermékek ára a jövedékiadó-emelés miatt nőtt.

Az élelmiszereken belül tavaly szeptemberhez viszonyítva az idényáras élelmiszerek - burgonya, friss zöldség, gyümölcs - ára 21,2 százalékkal emelkedett, ezen belül a burgonya 36,5, a friss zöldségek 38,4 százalékkal drágult. A liszt ára 7,8, a tojásé 7,0 százalékkal magasabb volt szeptemberben, ugyanakkor a cukoré 22,7 százalékkal alacsonyabb.

A szeszes italok 3,1 százalékkal drágultak.

A háztartási energia 1,5 százalékkal drágult egy év alatt, ezen belül a tűzifa ára 12,1, a palackos gázé 11,2 százalékkal emelkedett.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.