Jelölési hiányosság

Nébih: Nyugodtan ehet diákcsemegét

Élelmiszerbiztonsági szempontból megfeleltek.

2018.09.10 15:05MTI

Jelölési hiányosságokat talált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a diákcsemegék ellenőrzésekor, a ropogtatnivalók élelmiszerbiztonsági szempontból megfeleltek a teszteken.

A hivatal szakemberei 14 termék mikotoxin, penész és növényvédőszer-maradék vizsgálatát végezték el. A csemegék élelmiszerbiztonsági szempontból megfeleltek, azonban a jelölési hiányosságok miatt 7 esetben figyelmeztetni kellett a vállalkozókat. Jellemző probléma volt, hogy több diákcsemegébe - a csomagolás alapján - "változó arányban" kerültek az összetevők. Az előírások szerint azonban ez a kifejezés csak akkor használható, ha az összetevők tömegarányai nem térnek el jelentősen egymástól.

A tájékoztatás szerint a biztonsági paraméterek közül minden terméknél ellenőrizték a Salmonella és az Escherichia coli baktérium jelenlétét, és egyik sem volt kimutatható a termékekből. A penészgombák vizsgálatánál is megfeleltek a termékek az előírásnak. Vizsgálták a mikotoxinok jelenlétét is, mennyiségük minden esetben a kimutatási határ alatt volt. A növényvédőszer-maradék vizsgálatok sem mutattak ki határértéket meghaladó szermaradékokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.