Energia

A paksi atomerőműnek nem okoz gondot, hogy kevés a víz a Dunában

A folyó az eddig mért legalacsonyabb vízállása esetén is percenként 800 köbméter feletti hozamú, ami bőven kielégíti az erőmű és a tervezett 5. és 6. blokk hűtővízigényét.

2018.08.16 09:33MTI

A jelenlegi négy blokk hűtésére percenként 100 köbméter vízre van szükség – mondta az atomerőmű kommunikációs igazgatója.

Az atomerőművet a létesítés előtti száz év legalacsonyabb Duna-vízállásához tervezték, "nem állhat elő olyan helyzet, amiben a biztonságos üzemeltetés veszélybe kerüljön" – fogalmazott. Az Országos Vízügyi Igazgatóság honlapján azt közölte, hogy kedden Paksnál, a Balti-tenger közepes vízszintjéhez viszonyítva, 85,38 méter volt a Duna vízállása.

Kovács Antal elmondta: alacsony vízálláskor az atomerőműben egy három fokozatból álló intézkedési tervet hajtanak végre, jelenleg az első fokozatnál tartanak: gyakrabban ellenőrzik a szakemberek a vízszintet, a szűrőket, és azokat a berendezéseket, amelyekkel kiemelik a vizet a Dunából. A második fokozatban, amely 84,5 méteres szintnél lép életbe, állandó figyelemmel kísérik a hidegvízbeömlő csatornát. A Duna felső szakaszán várható esőzések miatt a következő fokozatra nem lesz szükség – tette hozzá.

A kommunikációs igazgató kitért arra is, hogy a Duna hőmérsékletét 25 Celsius-fok felett folyamatosan figyelik; a folyó hőmérséklete 25 és 26 fok között van. Az elmúlt időszak meleg nappalai nem okoztak problémát azon kívül, hogy a hőkörfolyamat hatásfoka romlott, emiatt az atomerőmű teljesítménye fokonként néhány tíz megawattal csökkent – jegyezte meg Kovács Antal.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.