Világgazdaság

Jót tett a szokatlanul meleg időjárás a brit gazdaságnak

Persze a júniussal zárult negyedévben jelzett növekedéshez a labdarúgó-világbajnokság is hozzájárult.

2018.08.11 22:15MTI

Jót tett a szokatlanul meleg időjárás a brit gazdaságnak. A brit statisztikai hivatal (ONS) pénteki adatismertetése szerint a hazai össztermék (GDP) 0,4 százalékkal bővült a júniussal zárult negyedévben, elsősorban az építőipar és a szolgáltatási szektor teljesítményének köszönhetően.

Az év első három hónapjában 0,2 százalékos volt a növekedés.

Éves összevetésben 1,3 százalékos volt a növekedés az április-júniusi időszakban, ez alig valamivel haladja meg az első negyedévben mért 1,2 százalékot, ami hatéves mélypont.

A brit statisztikai hivatal júliustól új számítási módszerrel mutatja ki a bruttó hazai termék növekedési ütemét: havi, illetve az adott hónapról visszavezetett mozgó háromhavi becsléseket ismertet.

Az új módszertan alapján számolt adatok szerint a brit gazdaság teljesítménye júniusban a várt 0,2 százalék helyett 0,1 százalékkal nőtt. Májusban ennél robosztusabb, 0,3 százalékos, áprilisban 0,2 százalékos volt a növekedés.

A brit gazdaság 80 százalékát adó szolgáltatási szektor 0,5 százalékkal, az építőipar 0,9 százalékkal bővült a vizsgált három hónapban. Az ipari termelés viszont 0,8 százalékkal csökkent. Ezen belül a feldolgozóipar 0,9 százalékkal zsugorodott, és ezzel recesszióba fordult.

"A brit külkereskedelmi hiány észrevehetően nőtt, meredeken csökkent az autók és a repülőgépek exportja, az import viszont emelkedett" a brit statisztikai hivatal szerint.

Az ONS tájékoztatása szerint a júniussal zárult negyedévben jelzett növekedéshez a labdarúgó-világbajnokság is hozzájárult. Anglia az elődöntőig jutott az oroszországi tornán, a csapat sikereit nagy ünneplések kísérték.

A statisztikai hivatal felhívta a figyelmet arra, hogy a növekedés üteme valójában lassul. 2018 első fél évében 0,6 százalékkal bővült a gazdaság 2017 második hat hónapjához képest, ezzel folytatódott a 2014 második fél éve óta tapasztalt csökkenő trend.

A BBC által megszólaltatott szakértők felhívták a figyelmet arra, hogy a gazdasági teljesítmény messze elmarad a csúcstól, és például az Egyesült Államokban kétszeres a gazdasági növekedés üteme.

A brit gazdaság lomha növekedésében közrejátszik, hogy az Egyesült Királyság első számú kereskedelmi partnere, az Európai Unió gazdasága szintén lassul, a vállalkozásokat pedig továbbra is hátráltatják a brit európai uniós tagság megszűnésével kapcsolatos bizonytalanságok - mutattak rá.

Az első három hónap télies időjárás miatti gyengébb növekedése után a brit jegybank viszont minden bizonnyal igazolva látja múlt heti döntését az alapkamat megemeléséről - jegyezték meg. A Bank of England részben arra hivatkozva növelte 0,5 százalékról 0,75 százalékra, 2009 márciusa óta a legmagasabb szintre az irányadó rátát, hogy a második három hónapban erősebb növekedést vár.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.