Hőség

Véget ért a dinnyeszezon Fejér megyében

A betakarított mennyiség jelentősen csökkent a tavalyi évhez képest.

2018.08.11 23:14MTI

Véget ért a dinnyeszezon Fejér megyében, a nyár eleji sok csapadék, majd az azt követő hőség is megviselte a termést - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fejér megyei szervezete pénteken az MTI-vel.

Tájékoztatásuk szerint Fejér megyében idén július 5-én kezdődött a dinnyeszüret és egy hónapon át tartott. A betakarított mennyiség jelentősen csökkent a tavalyi évhez képest. Idén 100 mázsa körül alakult a hektáronkénti átlagtermés a megyében, tavaly ez az érték 200 mázsa volt. A késői ültetésnél a hektáronkénti átlagtermés még alacsonyabban, 60 mázsa körül alakult - tették hozzá.

A Fejér megyei termőterületen a kamara közlése szerint a görögdinnyék minősége jó volt, a sárgadinnye minősége azonban elmaradt a megszokottól. A gazdáknak nem kedvezett a nyári időjárás, a termést a nyár eleji sok csapadék és az azt követő hőség is megviselte. A késői ültetésű fajták minőségén látszott meg legjobban az időjárás negatív hatása.

A gazdálkodókat a dinnye felvásárlási ára kompenzálta. A kamara szerint a szezon elején kilónként 150-160 forintos áron tudtak értékesíteni, a nyár végén azonban a darab áron történő értékesítés a jellemzőbb.

Fejér megyében körülbelül hetven gazda foglalkozik dinnyetermesztéssel főleg Cecén és környékén, mintegy 180 hektáron. A korábbi évekhez képest ez a területnagyság a kamara adatai szerint csökkenő tendenciát mutat.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.