Gazdaság

Kevesebb a búza, drágább lesz a kenyér

Duplájára kellene emelni az árat, hogy ne legyen veszteséges a sütőipari cégek több mint fele.

2018.07.17 12:00ma.hu

Kevesebb búza terem idén, így várhatóan emelkedik a liszt és persze a kenyér ára is.

Európában csak Bulgáriában olcsóbb a kenyér, a magyar sütőipar szenved attól, hogy nincsenek normális árak - mondta el az ATV Híradójának az egyik hajdúsági cég vezetője.

Szakács Tamás, a Hajdúsági Sütödék Zrt. vezérigazgatója szerint idén már két lisztáremelést csináltak végig úgy, hogy nem emelték a kenyér árát, de a szeptemberit már a vevők is érezni fogják. "Duplázni kellene a kenyérárakat, ez nyilván rövid távon képtelenség."

Mint mondta, a következő években helyre kell tenni az ágazat jövedelmezőségét: mert a sütőipari cégek 60 százaléka veszteséges, nem tudja rendesen fizetni dolgozóit.

Egy kiló kenyeret legkevesebb 200 forint körül lehet most kapni, de ez a következő hetekben változhat. Szakemberek szerint 10-15 százalékos drágulásra is lehet számítani szeptembertől.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.