Népszerű, keresik

Kezdeményezték a szőregi rózsatő hungarikummá nyilvánítását

Ez az ártárgyalások során komoly előnyt jelentene.

2018.07.07 03:38MTI

Kezdeményezték a szőregi rózsatő hungarikummá nyilvánítását, az erről szóló dokumentumokat Rózsavölgyi József (Fidesz) szegedi önkormányzati képviselő csütörtökön adta át az Agrárminisztérium parlamenti államtitkárának.

Farkas Sándor a Szőregi Rózsaszemzés Napja alkalmából rendezett sajtótájékoztatón elmondta, a dísznövénykertészetnek több száz éves hagyományai vannak Magyarországon.

Rózsatövet ötven üzemben, mintegy 170 hektáron nevelnek, a termelés központja Szeged-Szőreg és térsége - közölte az államtitkár.

Meszlényi Ferenc, a Szőregi Virág-Dísznövény Áfész elnöke kifejtette, a Magyarországon évente előállított 4,5-5 millió rózsatő 90-92 százalékát Szőregen és környékén nevelik föl, a mennyiség 80-85 százalékát a szövetkezet értékesíti.

Az 1967-ben létrehozott szövetkezetnek jelenleg több mint kétszáz tagja van, de komoly problémát jelent az elöregedés, a tagság csupán fele aktív már - mondta a szakember.

Az Áfész nyitott a Vajdaság felé, ahol három-négy nagyobb termelővel működnek együtt, az általuk nevelt rózsatöveket is a szövetkezet értékesíti. Az idényjellegű munkák egy részét pedig erdélyi magyar munkavállalók végzik el - tudatta az elnök.

A szövetkezet 23 országba exportál, a legnagyobb piac Németország. Árbevételük tavaly 520 millió forint volt - ismertette Meszlényi Ferenc, aki komoly lehetőségeket lát a kivitel bővítésében, mivel az elmúlt években jelentős nyugat-európai termelők fejezték be tevékenységüket.

A szakember hangsúlyozta, a szőregi rózsatőnek kiváló a híre külföldön, a hungarikummá nyilvánítás az ártárgyalások során komoly előnyt jelentene.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.