Nébih

Egy magyar üzem fagyasztott zöldségétől betegedett meg 47 ember, közülük 9-en bele is haltak a fertőzésbe

Az uniós élelmiszer-biztonsági hivatal már március óta nyomoz a liszteriózisos fagyasztott zöldségek után, most jutottak el egy bajai üzemig.

2018.07.05 21:33ma.hu

A megbetegedéseket a Listeria monocytogenes nevű baktériumnak egy erőteljes változata okozta.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal azonnali hatállyal megtiltotta a Greenyard vállalat bajai üzemében 2016 és 2018 júniusa között legyártott valamennyi fagyasztott zöldség és zöldségkeverék forgalomba hozatalát, valamint elrendelte azok kivonását és a fogyasztókhoz eljutott termékek visszahívását.

A visszahívás érinti egész Európát, az érintett üzemet átmenetileg leállították.

A bajai üzem termékei 2015 óta fertőzhetnek, a megbetegedéseket öt uniós tagállamban (Ausztriában, Dániában, Finnországban, Svédországban és az Egyesült Királyságban) rögzítették, de Magyarországon nem történt megbetegedés. Az uniós jelentés szerint 47-en betegedtek meg a Listeria monocytogenes baktériumtól, 9-en pedig bele is haltak a fertőzésbe.

Az üzem jelenleg – szigorított takarítást követően – fokozott mintavétellel egybekötött próbatermelést végez, terméket nem értékesít.

A fertőzés kockázatának csökkentése érdekében a nem fogyasztásra kész fagyasztott zöldségeket alaposan át kell főzni. Ez különösen fontos a liszteriózis szempontjából leginkább veszélyeztetettek számára (mint idősek, terhes anyák, csecsemők, legyengült immunrendszerű felnőttek).

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.