Pályázat

Újszerű, moduláris klímaberendezés diagnosztikai prototípus kifejlesztése (Freon alarm) című projekt elindulása

A KLÍMA-MAX Kft. 263,96 millió forintot meghaladó vissza nem térítendő támogatást nyert el a "Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása - VÁLLALATI KFI_16" című pályázati kiíráson.

2017.01.20 08:00ma.hu

Az elindult projekt kiemelt célja hogy a klímaberendezésekben lévő környezetkárosító gázok (kiváltképp a freonok) szivárgásának mielőbbi észlelésére egy komplex rendszert hozzunk létre. Ezzel korunk egyik kiemelt problémáján - a globális felmelegedés, a légkör állapota, a növekvő UV sugárzás - próbálunk enyhíteni.

A projekt eredményének elérése érdekében a Klíma-Max Kft. jelentős szakmai kompetenciát halmozott fel, és olyan szakmai kiválóságokat vonzott fenntartható fejlődést támogató fejlesztési programjába, melyek az ipari automatizálás, távoli menedzsment és újszerű kommunikációs technológiák úttörői.

A projekt keretei közt mind a nagy működési biztonsággal történő üzemelés, mind a telepített kiegészítő elektronikák kommunikációs képességének növelése érdekében kutatásokat végzünk. A kutatási eredmények alapján a projekt eredményeként létrejövő prototípust olyan funkcióval kívánjuk ellátni, amelyet jelenleg csak laboratóriumi körülmények között lehet elvégezni. A kiépítendő rendszert, mind az újonnan kiépített nagy freon töltöttségű rendszerekhez, mind a meglévő és üzemelő berendezésekhez csatlakoztathatóvá kívánjuk tenni.

A készülék kifejlesztése után lehetőség nyílik a környezetkárosító hatást keltő gázok szivárgásának észlelése és automatikus riasztási protokollok elindítása, olyan stádiumban, amikor még a szakcég sem tudná azt a helyszínen megállapítani. Az eszköz sikeres kifejlesztése és így a projekt eredménye jelentősen befolyásolhatja a hazai környezetvédelmi előírásoknak való megfelelhetőséget, valamint segítheti a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság által kitűzött célokat. A projekt a Magyar Kormány támogatásával, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap finanszírozásával valósul meg.

A projekt célkitűzései:
• Magas működési biztonságú és kommunikációs csatornákkal ellátott, klímaberendezés felügyeleti rendszer létrehozása.
• Megvalósítani a klímatechnikában a minél erősebb környezettudatosságot.
• Mind az új klímaberendezések mind a már telepített klímaberendezések megujításának kipacán egyszerre megjelenni egy költséghatékony és fenntartható megoldással.
• Hosszútávú kutatási és ipari innovációs együttmőködés alapjainak letétele, a pályázóhoz történő jelentős szakmai kompetencia és kapcsolódó kutatási infrastruktúra létrehozásával.
• SMART city és Ipar 4.0 koncepciókba illeszthető megoldás létrehozása és kutatási eredmények elérése.

További információ kérhető:
Kapcsolattartó: Tomor László
Cím: 2373 Dabas, Vasút út 127/a.
Telefon: 06 30 941 6017E-mail: info@klimamax.hu

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.