Money

Új forintérmék jönnek - képpel

Három ezüst és színesfém emlékérmét bocsát ki névértéken a Magyar Nemzeti Bank.

2018.06.22 04:29ma.hu

Az első ezek közül a "Magyar várak" sorozat 8. darabja, az Egri vár lesz. Az új érmét Szunyogh László tervezte és az átmérője 38,61 mm lesz. A gyűjtők számára érdekesebb darab 925 ezrelékes ezüst, aminek a névértéke 10 000 forint, míg a másik érme 75 százaléka réz, 25 százaléka pedig nikkelből készült, és 2000 forintos névértéken kerül forgalomba. Mindkettőből 5000-5000 darab készült.

Június 23-án követi a "Nemzeti emlékhelyek" sorozat 5. darabja, a Fiumei úti temető. Ezt a pénzérmét Csikai Márta tervezte, az átmérője 37 mm lesz, és kétféle színesfém ötvözetéből fog állni, 90 százalékban rézből és 10 százalékban cinkből. Ebből 5000 bronzpatinázott érme verhető, ami 2 000 forintos névértéke jelent majd.

Június 30-án jelenik meg a Semmelweis Ignác születésének 200. évfordulójára szánt emlékérme. Ez is két változatban, 10 000 és 2000 forintos névértéken kerül forgalomba.

Az emlékérmék törvényes fizetőeszközök, tehát fizethetünk velük, ám kibocsátásuk nem forgalmi célból történik. Az MNB ezt kifejezetten jelzi is, állásfoglalásuk szerint az érmék forgalomban való használatát kifejezetten kerülendőnek, a pénzforgalmat zavaró hatásúnak tartják.

Ezen felül már csak azért sem érdemes elkótyavetyélni a már megszerzett érméket, mert azok bizonyos idő után jócskán többet is érhetnek, mint a névértékük, de hogy mennyivel, az rengeteg dologtól függ - figyelmeztet a Pénzcentrum.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.