Biznisz

Nem hárította el a jeget a másfél milliárdos jégkárelhárító

Nem nyújt teljes védelmet.

2018.06.16 08:45ma.hu

Sajátos választ adott a Nemzeti Agrárkamara arra a kérdésre, hogy miért nem működött a másfél milliárdos jégkárelhárító berendezése, és miért verte el a jég a félezer hektár szőlő harmadát Soltvadkert közelében. A hvg.hu-nak azt írták, a kamara azt soha nem állította, hogy a rendszer teljes védelmet nyújt, viszont a károk jelentős mérséklésére alkalmas.

Szerintük már az utóbbi 1 hónapban is kevesebb kár keletkezett, mint az elmúlt években.

Korábban arról írtunk, hogy a Soltvadkert melletti Csaboron a szőlő harmadát elverte a jég az elmúlt hét egyik viharában. A gazdák azzal a panasszal keresték meg a hegyközség elnökét, Frittmann Jánost, hogy sem a hegyközség generátorai, sem az agrárkamara új telepítésű jégkárelhárító berendezései nem léptek működésbe a vihar közeledtével. A kamara megkeresésünkre ezt most cáfolta, azt írta, hogy minden generátor működött.

A térségben több jégkárelhárítót is telepítettek: még nyolc évvel ezelőtt a hegyközség vásárolt négyet, ők a szerződött magáncéggel állapodtak meg abban, hogy a riasztásról is gondoskodnak. És a Nemzeti Agrárgazdálkodási Kamara „jégereit” is beüzemelték a térségben, így elméletileg dupla védelem alatt állnak az itt gazdálkodók.

Még a múlt héten söpört végig a vihar Bács-Kiskun megyén, a Soltvadkert melletti Csáboron verte el a jég a szőlőt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.