Nem csak áldás a sok eső

Kipergő repce, rekord kukorica

Jelentősen módosítja főbb haszonnövényeink hozamkilátásait az utóbbi hetek különösen csapadékos időjárása.

2018.06.12 09:25ma.hu

Azoknál a tábláknál, amelyeknek közeleg az aratása, mint a repce, az árpa vagy a búza, a sok csapadék inkább gondot jelent.

A repcéből kipereghet a szem, a búzában felszaporodnak a gombás kártevők, miközben időjárástól függetlenül igaz, hogy a növényekben a poloskák is sok kárt okoznak, egyre több az ún. "szúrt szem" - hívta fel a figyelmet dr. Halmos Gábor, a Concordia Közraktár Zrt. vezérigazgatója. A felázott talaj eleve minden növény betakarítását lassítja és drágítja, de a gabonaszárítás költségei is nőnek, ha ilyen marad az idő.

A napraforgónak és a kukoricának ugyanakkor valóban aranyat ér a májusban és júniusban hullott, szinte mindennapos eső. Ezeknél a terményeknél folyamatosan javulnak a kilátások, és nem kizárt, hogy végül akár rekordtermést takarítanak majd be ebből a két növényből - mondta a vezető.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.