Turizmus

Bővült a Pilis Bike erdei kerékpáros úthálózat

A Pilisi Parkerdő kirándulóhelyein évente 1,5 millió biciklis látogatási alkalmat regisztrált az erdőgazdaság.

2018.06.08 21:30MTI

Vasúton is elérhetővé tette és 350 kilométeresre bővítette a Pilis Bike erdei kerékpáros útvonalhálózatot a Pilisi Parkerdő Zrt. - mondta Zambó Péter, az erdőgazdaság vezérigazgatója az új útvonal átadásán pénteken Kesztölcön.

Révész Máriusz Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos példaértékűnek nevezte az erdészet, a kesztölci és a piliscsévi önkormányzat, valamint a helyi civil szervezetek együttműködését és elmondta, turisztikai terveik másik részeként hamarosan megépül a Kesztölc és Esztergom közötti kerékpárút.

A kormánybiztos hozzátette, a vízi- és kerékpáros vándortáborok állami támogatásának köszönhetően újjáéledt ez a táborozási forma. A Palócföldtől a Dunakanyarig vezető egyik útvonal végpontját is Kesztölcön alakították ki.

Völner Pál (Fidesz-KDNP), a térség országgyűlési képviselője elmondta, az új kiindulópontok hídként kapcsolják össze az egymás melletti turisztikai látványosságokat és magukat a településeket. Mindez a térség idegenforgalmában is komoly fejlődési lehetőséget jelent.

A családok, túrakerékpárosok, és kerékpáros sportolók számára egyaránt jó lehetőségeket kínáló szakaszok eléréséhez új "Parkolj + Bringázz!" parkolóhelyet is kialakítottak Kesztölcön, így 10-re nőtt a hálózatba kapcsolt autós megállók száma.

Az erdei kerékpáros túraútvonalakhoz Piliscsaba-Klotildligeten és Piliscséven alakítottak ki vasúti megállóhelyről induló csatlakozási pontot. Mivel mindkét vonalon kerékpárral is lehet utazni, csökkenthető az erdőket érő környezetszennyezés.

A Pilisi Parkerdő kirándulóhelyein évente 1,5 millió biciklis látogatási alkalmat regisztrált az erdőgazdaság. Az újonnan megjelenő igényekre válaszul alakította ki a Pilisi Parkerdő Zrt. a Pilis Bike erdei kerékpáros útvonalhálózatot a Pilisben, a Visegrádi- és a Budai-hegységben.

A hálózat részét képezik a terepen elhelyezett térképes információs táblák, amelyeken összesen 34, különböző nehézségű túrát javasolnak az erdészek. A táblákon felhívják a figyelmet az erdei kerékpározás szabályaira. Az útvonalak szabadon variálhatók, de aki először indul a térségbe kerékpározni, azok számára könnyebbség a szakemberek által összeállított túrák bejárása.

A 22 állami erdőgazdaságból 2016 áprilisában az országban elsőként a Pilisi Parkerdő területén nyíltak meg erdei kerékpáros útvonalak Pilis Bike néven. A megkezdett turisztikai fejlesztés folytatásaként 2018 áprilisában a Visegrádi-hegységben és a Pilisvörösvári-medencében 56 kilométer, lóval is végigjárható túraútvonalat alakítottak ki, valamint négy erdei szálláshely mellett nyári istállókat létesítettek.

A Pilisi Parkerdő az ország egyetlen parkerdőgazdasága, 65 ezer hektárt kezel Pest és Komárom-Esztergom megyében a Gerecse, a Pilis, a Visegrádi és a Budai-hegység, a Gödöllői-dombság, valamint a Csepeli-síkság területén. A társaság kezelésében lévő erdőket évente mintegy húszmilliónyian látogatják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.