Pénzügy

Új 50 forintos érmét bocsátott ki az MNB

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) forgalmi és emlékérmét, a Magyar Posta pedig alkalmi bélyegblokkot bocsát ki a családok éve alkalmából.

2018.05.24 18:42MTI

A csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón bemutatták az ötvenforintos érme emlékváltozatát, a tízezer forint névértékű ezüst és a kétezer forint névértékű színesfém emlékérmét, valamint az alkalmi bélyegblokkot.

A kiosztott sajtóanyag szerint az ötvenforintos forgalmi érme-emlékváltozatot Kósa István tervezte, tematikus oldalán a kerecsensólyom helyett a családok éve program logója, a stilizált családábrázolás szerepel.

A tízezer és kétezer forintos emlékérmék tervezője Endrődy Zoltán ötvös iparművész. Előlapjukon a családok éve program arculati elemei, az építőkockák jelennek meg stilizált szív alakba rendezve, ezzel a családot összefogó erőt jelképezik. A hátlapon a családok éve logójának központi, a családot sematikusan megjelenítő figurája látható, amelyet mintegy oltalmazó épületként építőkockák vesznek körbe.

Mindkét emlékérme átmérője 38,61 milliméter. A tízezer forint névértékű emlékérme súlya 31,46 gramm, 925 ezrelék finomságú ezüstből készült tükörfényes kivitelben, míg a kétezer forint névértékű, 30,8 gramm súlyú színesfém változatot réz (75 százalék) és nikkel (25 százalék) ötvözetéből, selyemfényes kivitelben gyártották.

Az emlékérmékből öt-ötezer darab, a forgalmi pénzből kétmillió példány kerül forgalomba péntektől.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára azt mondta, az érmék és a bélyegek bemutatják, hogy a magyaroknak a család az első, a legfontosabb védendő érték, valamint lenyomatot adnak és évtizedekig megőrzik az emlékét annak, hogy 2018 a családok éve.

Forrás: MNB

Az érméket és a bélyegeket féltett kincsként lehet őrizni, akár a gyerekeket, és várakozással, vágyakozással lehet várni a megszerzésüket, akár a családi élet várt, vágyott pillanatait - fogalmazott az államtitkár.

Kiemelte, a családok évének célja, hogy "még jobban odafigyeljünk egymásra, a gyerekekre, a gyermeket nevelőkre, az idősekre és az idősekről gondoskodókra".

Ennek érdekében számos programot szerveznek országszerte, és több új intézkedést is bevezettek idén: két évre nőtt a diplomás gyed jogosultsági ideje, a családok a harmadik vagy további gyerekek vállalása esetén 1-1 millió forinttal csökkenthetik a jelzáloghitel-tartozásukat, a diákhitellel rendelkező nők pedig - attól függően, hányadik gyermekük születik - igényelhetik a hiteltörlesztésük felfüggesztését vagy elengedését - sorolta Novák Katalin.

Windisch László, a - háromszor is családbarát munkahely címet elnyert - MNB alelnöke azt hangoztatta, hogy a családok értékteremtő szerepére, társadalomformáló erejére szeretnék felhívni a figyelmet az emlékérmék kibocsátásával.

Illés Zoltán, a Magyar Posta elnök-vezérigazgatója közölte, a Baticz Barnabás grafikusművész által tervezett, csütörtöktől forgalomba kerülő bélyeg fő motívuma a hőlégballon, amely a szabadságot, boldogságot jelképezi, a kosárban pedig a közös élményeket átélő család képe látható.

Felidézte, a posta utoljára 1994-ben a családok nemzetközi éve alkalmából bocsátott ki családmotívumú bélyeget.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.