Tankolás

Rossz hír az autósoknak: állandósulhat a magas benzinár

Az olajáremelkedés mellett a magyar autósokat a dollár erősödése is sújtja.

2018.05.22 10:15ma.hu

Az elmúlt időszak egyik legnagyobb heti emelkedése volt látható a kőolaj piacán - közölte az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője. Szerinte a kőolaj és a dollár árfolyama egyszerre emelkedik, ezért a magyar benzinárak a 400-450 forintos sávban stabilizálódhatnak a következő időszakban.

"A hét az egyik legnagyobb emelkedést hozta az olajpiacon, ilyen jelentős heti emelkedések korábban nem voltak" - mondta az InfoRádió Üzleti Reggeli című műsorában Pletser Tamás. Ez elsősorban a Donald Trump által bejelentett iráni szankcióknak tudható be. Az elemző szerint jó esély van további áremelkedésre, hiszen ez egy kereslet vezérelte áremelkedés, és a magasabb árak ellenére egyelőre nem látszanak olyan jelek, amelyek csökkenő keresletet mutatnának.

Főként Ázsiából származik a keresleti oldal jelentős része, a hírek szerint márciusban Kína rekordmértékű olajmennyiséget importált - emelte ki a szakértő. A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagállamai közül Szaúd-Arábia azt nyilatkozta, ha a szankciók miatt csökken az iráni export, akkor megfontolják a termelés növelését. "Rövidtávon Szaúd-Arábiának igencsak fontos lenne egy magasabb olajár", hiszen ott 85 dolláros díj mellett van költségvetési egyensúly - tette hozzá Pletser Tamás. "Szükségük van a pénzre, hogy a mostani gazdasági programjukat végrehajtsák" - fogalmazott.

Az olajáremelkedés mellett a magyar autósokat a dollár erősödése is sújtja. Az amerikai hozamszint jelentősen emelkedni kezdett, ami egy komoly tőkeáramlást indított el az Egyesült Államok irányába.

"Valahol a 400 és 450 forint közötti szinten stabilizálódhat majd az üzemagyagok ára" - véli az elemző.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.