Gondok

100 településen elmaradhat a lomtalanítás

Annyira leromlott a gyűjtőautók állapota, hogy a társaság kénytelen ideiglenesen felfüggeszteni a szolgáltatást.

2018.04.16 10:45ma.hu

Annyira leromlott a Zöld Híd B. I. G. G. Nonprofit Kft. gyűjtőautóinak az állapota, hogy a társaság kénytelen ideiglenesen felfüggeszteni az általa ellátott településeken a lomtalanítást - tudta meg a Világgazdaság a cégtől. A kft. már értesítette is az önkormányzatokat - mondta a lapnak Gyenes Szilárd megbízott igazgató.

A Zöld Híd 53 településsel 40 ezer háztartást csatolt hulladékgazdálkodási rendszeréhez tavaly január 1-jén, ám erőforrásait csak részben tudta megnövelni. Így jelenleg 99 településen dolgozik 43 gyűjtőautóval, ebből 13 bérelt. Saját autói átlagosan 11 évesek, állapotuk leromlott. Elhasználódásukat az is gyorsította, hogy minden évben április 1-től november 31-ig sokszor napi 14-16 üzemórát dolgoztak, sokszor két műszakban.

Az ilyen korú és igénybevételű gyűjtőautók éppen csak alkalmasak a napi rendszerességű használatra. A járművek felépítményeinek javítása ráadásul spaciális feladat, ám alig van erre szakosodott és felkészült műhely. Tavaly a társaság mégis felújított nyolc autót, de további nyolc teljes és még négy részleges felújításra vár, ezek csökkentett kapacitással tudnak hulladékot gyűjteni, általában a gyűjtő- és tömörítőtér lemezfelületeinek hibája miatt.

A lomtalanításkor viszont pont ezekre  a berendezésekre van a legnagyobb szükség a begyűjtött tárgyak mérete, súlya  és tömörsége miatt.

A már eleve korlátozással használt járművek végleges meghibásodása esetén tehát a rendszeres vegyeshulladék-gyűjtés kerülhet veszélybe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.