Mezőgazdaság

Szeptember elején rendezik a 31. Bábolnai Gazdanapokat

Szeptember 5. és 8. között rendezik a 31. Bábolnai Gazdanapokat, melyen gyakorlati gépbemutatók mellett a precíziós gazdálkodásról, valamint napelemek alkalmazásáról tartanak előadásokat.

2018.03.29 22:30MTI

Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár a rendezvény programját ismertető sajtótájékoztatón köszöntőjében elmondta, a magyar agrárgazdaság kibocsátási ütemének növekedését tekintve uniós összehasonlításban a negyedik helyet foglalja el, azonban van még tere a fejlődésnek, mert szemben a hektáronkénti itt termelt 537 euró hozzáadott értékkel a legfejlettebb gazdaságokban ez az érték közel ezer euró.

Az államtitkár kiemelte, idén jelentősen emelkedett az agráripari beruházások értéke, elérte a 306 milliárd forintot, ebből az új gépek beszerzésére fordított összeg meghaladta a 150 milliárd forintot. Ebben a kedvező környezetben a Bábolnai Gazdanapok hozzájárul, hogy megmaradjon az ágazat dinamikus fejlődése - fogalmazott Feldman Zsolt.

Haál Gábor, a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok igazgatója elmondta, a Bábolnai Gazdanapok elsőként teremtette meg a gépek használat közbeni bemutatását, amely az elmúlt években a kiállítás sajátosságát adta. Idén a betakarítás gépesítésének megoldásait kínálják a gépforgalmazók.

A négynapos rendezvényen külön témaként foglalkoznak a precíziós gazdálkodás módszereivel, az előadások után azonos parcellákon mutatják be az elméletben elhangzottakat. A szakmai programok sorában többek között napenergia-hasznosítási fórumot terveznek.

Húsz évvel ezelőtt Bábolnán rendezték az első traktorhúzó versenyt, idén felelevenítik ezt a hagyományt. A versenyt a hajdúböszörményi Traktorhúzó Egyesülettel közösen szervezik, a megmérettetésre osztrák és német gazdákat is várnak - ismertette az ügyvezető.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.