Nébih

Újabb külföldi burgonyaszállítmányban találtak kártevőt

A Nébih laboratóriuma gumórontó fonálféreg fertőzést talált a szállítmányokban.

2018.03.09 01:35MTI

Újabb külföldi burgonyában talált kártevőt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), a 11,5 tonna fertőzött szállítmány Romániából és Ausztriából származik - tette közzé a hivatal csütörtökön a honlapján.

A közlemény szerint a Nébih laboratóriuma gumórontó fonálféreg fertőzést talált a szállítmányokban. A kártevő által károsított burgonyagumók nem jelentenek veszélyt az emberi és állati egészségre.

A kártevővel fertőzött gumókat vetési célra nem szabad felhasználni, hőkezelés után állati takarmányként viszont hasznosíthatók.

A gumórontó fonálféreg legfontosabb tápnövénye a burgonya, kártételének elsődlegesen a vetőburgonya termesztésben van jelentősége. A fertőzött gumók elültetése jelentős termésveszteséggel járhat, ezért meg kell akadályozni vetési célra történő felhasználását, és ezzel a fonálféreg terjedését.

A Nébih februárban egy Romániából származó 10 tonnás vetőburgonya szállítmányban azonosított gumórontó fonálférget.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.