Pénzügy

BÉT - Csúcsdöntésekkel és forgalombővüléssel indult az év

Jelentősen emelkedett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) forgalma januárban, miközben a BUX index újabb történelmi csúcsokat döntött.

2018.02.02 00:30MTI

A BÉT részvényindexe, a BUX január 22-én átlépte a 41 000 pontos záróértéket, január 23-án pedig 41 516 ponton elérte történetének eddigi legmagasabb záróértékét Az év első hónapját 2,1 százalékos emelkedéssel, 40 188 ponton zárta az index - közölte a BÉT csütörtökön.

A részvénypiac januári forgalma 247,6 milliárd forintot tett ki, csaknem 40 százalékkal magasabb az előző év azonos hónapjában mért 177,1 milliárd forintnál. A napi átlagforgalom az év első hónapjában 11,2 milliárd forint volt, meghaladva az előző havi 10,2 és az egy évvel korábbi 8 milliárd forintot.

A vezető részvények közül teljesítményével kiugrott az OTP, a bankpapír árfolyama 8,1 százalékkal nőtt az előző hónaphoz képest, január 23-án napközben pedig érintette történelmi maximumát, a 11 780 forintos értéket. Januárban a Telekom 2 százalékkal, a Mol 1,6 százalékkal erősödött, míg a Richter 5,2 százalékos gyengüléssel zárta a hónapot.

Januárban a legnagyobb forgalma - 117 milliárd forint - az OTP-nek volt, majd a Mol következett 41,6 milliárd forinttal és a Richter 38,7 milliárd forinttal. A kisebb vállalatok közül az OPUS papírjában 12 milliárd forintos forgalom bonyolódott, azonban árfolyama decemberhez képest 11 százalékkal csökkent.

A részvénypiac duplikált forgalma januárban 495,1 milliárd forint volt a decemberben elért 387,9 milliárd forint után. A befektetési szolgáltatók rangsorának élére a Concorde Értékpapír Zrt. lépett 154 milliárd forintos forgalommal, a második helyre a Wood & Company Financial Services a.s. került 96,5 milliárdos forgalommal, a harmadik helyen álló Erste Befektetési Zrt. 86 milliárd forintos forgalmat bonyolított le.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.