Fejlesztés

Katasztrófa sújtotta területek feltérképezésében segít a Vodafone és a Nokia

A két cég együttműködésében létrehozott és tesztelt ideiglenes 4G hálózathoz kapcsolódó drónokkal pillanatok alatt láthatóvá válik, hogy hol és milyen segítségre van szükség.

2018.01.06 21:30MTI
hirdetés

Katasztrófa sújtotta területek feltérképezésében segít a Vodafone Magyarország és a Nokia, a két cég együttműködésében létrehozott és tesztelt ideiglenes 4G hálózathoz kapcsolódó drónokkal pillanatok alatt láthatóvá válik, hogy hol és milyen segítségre van szükség.

A cégek közös közleménye szerint a Nokia Saving Lives projekt új technológiák alkalmazásával hatékonyabb megoldást nyújt a katasztrófa sújtotta területek feltérképezésében. A megoldás alapját a Nokia által fejlesztett hátizsák-méretű 4G mobilhálózat adja, amellyel percek alatt lehet szupergyors hálózatot létrehozni. A hálózathoz drónok csatlakoznak, amelyekre nagy felbontású kamerát, például hőkamerát szerelnek a túlélők keresésére.

A Finnországban, a Nokia központjában is bemutatott életmentő technológiát Magyarországon először a Balaton felvidéken próbálták ki a Vodafone és Nokia mérnökei, akik a drónokra erősített mérőtelefonok segítségével tudtak különböző magasságokban teszteket elvégezni.

A Vodafone korábban többek közt már az Irma hurrikán sújtotta területeken is bevetette Instant Network 3G elnevezésű hordozható mobilhálózatot, amellyel 40 perc alatt ingyenes kommunikációs hálózatot tudnak kiépíteni a mentőalakulatok és segélyszervezetek, illetve a túlélők számára. A prototípust magyar szakemberek tervezték.

A közlemény szerint a két rendszer tökéletesen kiegészíti egymást, az Instant Network 2G és 3G hálózatot biztosít hanghívásokhoz a katasztrófa helyzetek alatt, míg a Nokia Ultra Compact Networkkal a 4G hálózat is elérhetővé válik a nagysebességű adatátvitelt igénylő alkalmazásokhoz, így például a nagy felbontású videó streaminghez.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.