Kereskedelem

Átalakulóban a hazai dohánypiac

Idén érezhetően kevesebb vágott dohány fogyott Magyarországon, mint tavaly, cigarettából eközben a korábbinál valamivel több kelt el.

2017.12.30 08:37MTI

A friss kereskedelmi adatok szerint átalakulóban van a hazai dohánypiac, idén érezhetően kevesebb vágott dohány fogyott Magyarországon, mint tavaly, cigarettából eközben a korábbinál valamivel több kelt el – ismerteti a szombati Magyar Idők.

A vágott dohány forgalmának csökkenését az okozhatta, hogy a gyártók az utóbbi időben 6-8 alkalommal is emelték a papírba sodorható füstölnivaló árát, miközben az adó is nőtt.

Idén tizenegy hónap alatt 6,9 milliárd szál cigarettát értékesítettek a trafikokban, miközben 4900 tonna vágott dohányt vásároltak a fogyasztók. A változás a tavalyi azonos időszak adataihoz képest látványos. A vágott dohányból 5500 tonna fogyott tavaly tizenegy hónap alatt, vagyis ennél a terméknél idén komolynak nevezhető, 600 tonnás, több mint tízszázalékos visszaesés mutatkozik. 2016 januárja és novembere között 6,7 milliárd szál cigarettát vásároltak a dohányosok: itt nem annyira szembetűnő a különbség, a kétszázmillió szálas emelkedés nem mondható igazán nagy elmozdulásnak.

A kormány az utóbbi években több intézkedést is hozott a dohányzás visszaszorításáért, az adóhatóság pedig nagy erőket mozgósít a feketézés letörésére. A legális kereskedelem adatai azt mutatják, hogy az elfogyasztott dohánytermékek mennyisége – az egyes típusok között tapasztalható átrendeződések mellett is – leginkább stagnál – olvasható a Magyar Időkben.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.