Figyelik a pénzmosást

A Magyarországon maradtak életét tovább bonyolítják: akár 1 Ft befizetése esetén is igazolnia kell magát a postán!

Jelentősen változnak a csekkbefizetés szabályai januártól.

2017.12.28 18:01ma.hu

Bár az új pénzmosás elleni szabályok alapján januártól okmányok nélkül fizethetjük be a csekkeket bankkártyás csekkbefizetéssel, adó-, illeték-, bírságcsekkek és – 300.000 forintig – áru, szolgáltatás ellenértékének megfizetése esetén, szükség lesz azonban okmányok bemutatására a készpénzes fizetésekhez – azaz áru, szolgáltatás ellenértékének fizetése esetén 300.000 forinttól, egyéb esetben értékhatár nélkül, nemzetközi postautalvány feladásakor 300.000 forinttól – derül ki a Magyar Posta csütörtöki sajtóközleményéből.

300.000 és 2.500.000 forint közötti összegnél a Posta egyszerűsített ügyfél-átvilágítást végez, az ügyfél azonosításával, törvényben meghatározott adatainak felvétele mellett, 2.500.000 forint feletti befizetés esetén viszont normál átvilágítás szükséges.

Normál átvilágításkor az adatok felvételén túl az okmányokat a Posta lemásolja, és az ügyfélnek a törvényben meghatározott nyilatkozatokat is meg kell adnia. Ilyen átvilágítási intézkedések nem végezhetők el minden postahelyen; az ezzel kapcsolatos korlátozásokról a Posta érintett pénzforgalmi szolgáltatásának Általános Szerződési Feltételeiben tett közzé tájékoztatást.

A jelöletlen csekkeknél és a belföldi postautalvány szolgáltatásnál a szabályozás szigorúbb. Ezekben az esetekben gyakorlatilag már 1 forinttól szükség lesz az okmányokra az adatrögzítési szabályok miatt. 300.000 Ft-tól 2.500.000 forintos határig egyszerűsített ügyfél-átvilágítást végez a posta, de csak akkor, ha az ügyfél nyilatkozik arról, hogy áru- és szolgáltatás ellenértékét fizeti meg. Ha az egyszerűsített átvilágítás nem alkalmazható, úgy a szigorúbb, normál átvilágítási szabályok érvényesülnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.