Tudja, hogy már csak december 31-ig fizethet ezzel

Ne érje meglepetés január elsején, ha nem fogadják el a pénzét a boltban!

Tudja, hogy 2018-tól a boltban ezt a bankjegyet nem fogadják el Öntől Magyarországon? Érdemes megszabadulni tőle vagy cserélni!

2017.12.14 09:42ma.hu

A Magyar Nemzeti Bank 2014-ben kezdte meg a forgalomban levő forintbankjegyek cseréjét, ennek eredményeként képi megjelenését, valamint biztonsági elemeit tekintve újtípusú bankjegyeket hoz forgalomba. A jegybank célja, hogy a kibocsátási program lezárultát követően - várhatóan 2019-től - már csak a "Megújul a forint" bankjegysorozat címletei maradjanak törvényes fizetőeszközként a készpénzforgalomban, így a régi, 1997-től kibocsátott bankjegyek fokozatosan bevonásra kerülnek.

Ebben a táblázatban jól láthatóan össze van foglalva a jelenleg - törvényes fizetőeszközként - forgalomban levő bankjegyek kibocsátási, valamint bevonási határnapjai.

A bankjegyek bevonása csak azt jelenti, hogy az adott bankjegycímlet elfogadása a készpénzforgalomban való fizetések során nem kötelező. A bevonás nem jár automatikus értékvesztéssel, mivel a bevonási határnapot követően a hitelintézetek és a posta három éven keresztül, területi korlátozás nélkül és díjmenetesen váltja át a bevont bankjegyeket törvényes fizetőeszközre. A bevont fizetőeszközök a jegybankban a bevonási határnaptól számított 20 éven keresztül - szintén korlátozások nélkül - átválthatók.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.