Tesco

Megállapodtak a januári béremelésről a Tescónál

Az áruházláncnál 2018 januárjától 197 ezer forintra emelkednek a legalacsonyabb bérek a minimum 6 hónapja teljes munkaidőben a Tescónál dolgozó munkatársak esetén.

2017.12.06 10:43MTI

A Tesco-Global Áruházak Zrt. a szakszervezetekkel kötött megállapodás értelmében további 2,8 milliárd forintot fordít a kiskereskedelemi dolgozók béremelésére - közölte az áruházlánc szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint az áruházláncnál 2018 januárjától 197 ezer forintra emelkednek a legalacsonyabb bérek a minimum 6 hónapja teljes munkaidőben a Tescónál dolgozó munkatársak esetén.

A béremelés 14 100 munkavállalót érint, a bérek pedig átlagosan 10 százalékkal emelkednek a vállalatnál.

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) közleményében azt írta: a legnagyobb munkavállalói csoport 2018-ban is a szakmunkás bérminimum (180 500 forint) feletti összeget (197 000 forint) kapja meg a vállalattól, amelyet kiegészít a cafeteria, a dolgozói kedvezmény és adott esetben a műszakpótlék.

A KDFSZ közleménye szerint a béremelés érinti a raktári és egyes irodai osztályon dolgozókat is.

A KDFSZ és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) megállapodott a munkáltatóval abban is, hogy 2018 áprilisában ismét tárgyalóasztalhoz ülnek, és egyeztetnek a központi irodában dolgozók és az irodához tartozó munkavállalók béremeléséről, és ezt az egyeztetést 2018. május 31-ig lezárják.

A KDFSZ az egyeztetések során fontosnak tartotta kiemelni a fejlődés lehetőségének biztosítását, ezért javasolta, hogy tanulmányi szerződés keretein belül tegye lehetővé a cég az OKJ-képzést, ezzel is biztosítva a munkavállalók számára a szakmai fejlődést illetve az előrelépés lehetőségét.

A Tesco közleményében azt írta, a béremelések mellett nagy hangsúlyt helyez erre, ezért 2017-ben csaknem százmillió forintot fektetett be összesen több mint 1000 kolléga OKJ-képzésébe.

A Tesco a 2018-as béremeléssel 2017. január óta 11,1 milliárd forintot fordított a munkatársak bérének növelésére. Közölték, a cég elkötelezett, hogy a bérfejlesztéssel a 2016-ban megkezdett úton haladjon tovább, és 2018-ban is a szakképzett bérminimum felett tartsa a fizetéseket. A 2018 januárjától az áruházláncnál elérhető legalacsonyabb bér továbbra is jelentősen magasabb lesz a garantált szakképzett bérminimum összegénél, ráadásul ez vonatkozik a szakképzettséget nem igénylő munkakört betöltő kollégákra is, így közel négyezer nem szakképzett kolléga is részesül az emelésben - írta a Tesco.

A Tesco-Global Zrt. munkavállalói szeptember elején kezdtek sztrájkolni, mivel a szakszervezetek által augusztus végén benyújtott követeléseikről nem sikerült megállapodniuk a munkaadóval. A KDFSZ és a KASZ október 13-án jelentette be, hogy megállapodtak a 2017-es béremelésről és létszámbővítésről. A KASZ október végén azt közölte, hogy a jövő évi bérekről novemberben indulnak a tárgyalások a kereskedelmi áruházaknál. A Tescónál november 9-én kezdődtek az egyeztetések.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.