Energia

A General Electric szállítja az első török atomerőmű turbináit

A Büyükeceli városban épülő Akkuyu atomerőművet a fővállalkozó Roszatom ugyanazzal a reaktortechnológiával építi fel, mint a Paks II atomerőművet.

2017.11.23 00:30MTI

A General Electric szállítja a Roszatom fővállalkozásában épülő első török atomerőmű turbinaegységeit - tájékoztatta szerdán a GE Hungary az MTI-t.

A Büyükeceli városban épülő Akkuyu atomerőművet a fővállalkozó Roszatom ugyanazzal a reaktortechnológiával építi fel, mint a Paks II atomerőművet.

A turbinaszigetek berendezéseinek tervezésére és szállítására a Roszatom Csoport érdekeltsége, az AtomEnergoMash (AEM) valamint a General Electric (GE) vegyesvállalata, a szentpétervári székhelyű AAEM Turbine Technology LLC kapott megbízást. A szerződés keretében a GE Steam Power Systems összesen négy Arabelle típusú erőművi gőzturbinát szállít.

Az AEM és a GE 2007-ben alapította az AAEM Turbine Technology LLC vegyesvállalatot, annak érdekében, hogy átfogó technológiai megoldásokat tudjon nyújtani a nyomott vizes reaktorral épülő atomerőművek turbinaszigeteihez.

A világon működő atomerőművi blokkok több mint 50 százalékában GE gyártmányú gőzturbina üzemel, amelyek teljes beépített áramtermelő kapacitása meghaladja a 200 gigawattot. Az Arabelle technológia hatvan év műszaki és technológiai fejlesztéseinek tapasztalatait képviseli.

Az elmúlt egy évtizedben a világon épült négy legnagyobb teljesítményű atomerőmű is Arabelle technológiát alkalmaz.

Az első török atomerőmű a Paks II-höz hasonlóan 1200 megawattos blokkokkal rendelkezik majd, de nem kettővel, hanem néggyel. Az erőmű első blokkját várhatóan 2023-ban helyezik üzembe, a többit pedig 2026-ig folyamatosan, évente kapcsolják hálózatra. Az erőmű tulajdonosa és üzemeltetője a Rusatom Energy International által vezetett vegyesvállalat, az Akkuyu Nuclear AS.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.