Fogyasztóvédelem

Szigorúbb fogyasztóvédelmi szabályokat fogadott el az EP

Az új szabályok azokat a joghézagokat szüntetik meg, amelyek részben az országonként különböző jogalkalmazásból adódnak.

2017.11.15 00:30MTI

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén szigorúbb fogyasztóvédelemi szabályokat fogadott el az online vásárlások esetében, ugyanis felmérések szerint az utazással, szórakozással, ruházattal, elektronikai termékekkel és hitelezéssel foglalkozó elektronikus kereskedelmi oldalak több mint egyharmada megsérti az uniós fogyasztóvédelmi jogot.

Az uniós parlament sajtószolgálatának tájékoztatása szerint a fogyasztók erősebb védelmét és a csalások hatékonyabb kivizsgálását biztosító jogszabályt 591 szavazattal 80 ellenében 15 tartózkodás mellett fogadták el.

Az új szabályok azokat a joghézagokat szüntetik meg, amelyek részben az országonként különböző jogalkalmazásból adódnak.

Az elfogadott és aktualizált Fogyasztóvédelmi együttműködés keretében a nemzeti fogyasztóvédelmi hatóságok szorosabb együttműködésben és több eszközzel vehetik fel a harcot a szabályok gyakran határokon átnyúló internetes megszegése ellen.

A csalásokat feltáró nyomozás során a hatóságok ezentúl információt kérhetnek a webdoldalakat regisztráló cégtől, titkos tesztvásárlást végezhetnek, és büntetést róhatnak ki. Rendelkezhetnek arról, hogy kétes működésű oldalakra a fogyasztókat értesítő automatikus figyelmeztetés kerüljön ki, valamint el is távolíttathatnak bizonyos törvénysértő tartalmakat. A kereskedőket kártérítésre kötelezhetik, a fogyasztóknak pedig kártérítési felvilágosítást adhatnak.

Amennyiben a jogsértő magatartás a tagállamok és az Európai Unió lakosságának legalább kétharmadát érinti, a válaszlépéseket a tagállami hatóságok helyett az Európai Bizottság irányítja. A jogszabálynak köszönhetően a fogyasztóvédelmi civil szervezetek nagyobb szerepet kapnak a jogsértések jelzésében és orvoslásában.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.