Pénz megy a házhoz

Íme a legfontosabb dátumok a nyugdíjasoknak

November-december folyamán három különböző címen is plusz pénzhez jutnak a magyar nyugdíjasok.

2017.11.03 18:11ma.hu

A Magyar Államkincstár lett Magyarországon a pénzügyi kifizetések központja, miután az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) beolvadt az államkincstárba. Szerencsére a szervezeti változás ellenére a nyugdíjak kifizetésében semmi nem változik majd.

A novemberi emelt nyugdíjak kifizetéséről azt kell tudni, hogy a plusz juttatásokat - a nyugdíjak egy összegű kompenzációja, nyugdíj prémium - az ellátottaknak a normál nyugellátással egy időben fizetik ki. Akik a nyugdíjukat bankszámlára kérik, az ellátottak mintegy fele, ők november 10-én, akiknek pedig a postás viszi ki a nyugdíjukat, ők november 15-e és 26-a között kapják majd meg az ellátásukat.

A novemberi kifizetések három elemből állnak: a normál ellátásból, az év elejétől számított egy összegű visszamenőleges kompenzációból, valamint a nyugdíj prémiumból.

A visszamenőleges kompenzáció

A nyugdíjak 2017. január 1-jével 1,6 százalékkal emelkedtek, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szeptemberi előrejelzése szerint 2,4 százalék lesz a várható infláció, a kettő különbsége 0,8 százalék, ezt kell megszorozni tizenkettővel, ami 9,6 százalék. Tehát mindenki az ellátásának a 9,6 százalékát kapja majd meg az év elejétől számított egy összegű visszamenőleges kompenzációban.

3x

November-december folyamán egyébként három különböző címen is plusz pénzhez jutnak a magyar nyugdíjasok:
- Nyugdíjkorrekció címén egy átlagos nyugdíjas körülbelül 11 ezer forintos egyszeri kifizetésre számíthat.
- Nyugdíjprémium formájában maximum 12 ezer forintot kaphatnak az érintettek.
- Ezeken felül pedig további, fejenként 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt is kézbesítenek a számukra.

Így számolják a prémiumot

A törvény prémiumra vonatkozó része így szól: ha a bruttó hazai termék változatlan áron számított növekedésének a tárgyévben várható mértéke a 3,5 százalékot meghaladja, és az államháztartás - a központi költségvetésről szóló törvényben meghatározott - tárgyévi egyenlegcélja várhatóan teljesül, a tárgyév novemberében nyugdíjprémiumot kell fizetni annak a személynek, aki a tárgyévet megelőző év legalább egy napján, valamint a tárgyév novemberében a társadalombiztosítási nyugdíjrendszer keretében járó vagy azzal a 6. § (4) bekezdése alapján egy tekintet alá eső ellátásban részesül.

A nyugdíjprémium összege a következő két szám szorzata:

    a) a bruttó hazai termék változatlan áron számított növekedése - tárgyévben várható - mértékének 3,5-del csökkentett összege, de legfeljebb 4,
    b) a nyugellátás november havi összegének 25 százaléka, de legfeljebb 20 000 forint.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.