Hipa

Már ezt a bevállást is benyújthatja elektronikusan a NAV-hoz

Már a hipa adóelőleg kiegészítéséről szóló bevallást is be lehet nyújtani az adóhatósághoz.

2017.11.02 22:30MTI

Már nemcsak a helyi iparűzési adó (hipa) bevallást, hanem az adóelőleg kiegészítéséről szóló bevallást is be lehet nyújtani elektronikusan a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) - hívja fel a figyelmet az adóhatóság.

A hipa adóelőleg kiegészítéséről szóló bevalláshoz a 17HIPAEK jelű nyomtatványt kell kitölteni. A NAV a benyújtásról befogadó nyugtát küld, és a bevallást elektronikusan továbbítja a megjelölt székhely, telephely szerinti önkormányzati adóhatóságnak. Az önkormányzati adóhatóság a NAV-hoz határidőben benyújtott adóbevallást teljesítettnek tekinti. Az adóhatóság az esetleges késedelmet és a bevallás tartalmát nem vizsgálja, csak azt, hogy a bevallást benyújtó jogosult-e a bevallások benyújtására.

Az általános nyomtatvány-kitöltő keretprogramra (ÁNYK) optimalizált HIPAEK bevalláskitöltő programja, valamint a kitöltést segítő aktív súgó a NAV honlapján érhető el. A helyes kitöltést a programban rövid, figyelmeztető üzenetek, valamint kitöltési útmutató segíti.

Január 1-jétől van lehetőség arra, hogy az adózók elektronikusan, a NAV-nál vallják be állandó jellegű helyi iparűzési adó (hipa) kötelezettségüket, több önkormányzatot érintő adókötelezettség esetén csoportosan is be lehet küldeni a hipa bevallásokat. Az iparűzési adóból származó bevétel változatlanul a települési önkormányzat saját bevétele. Az adózónak - függetlenül attól, hogy a hipa bevallást a NAV-on keresztül nyújtotta be - az önkormányzati adóhatóság számlájára kell megfizetnie az adót. A helyiadó-ügyekben továbbra is azon önkormányzati adóhatóság jár el, amelynek az önkormányzata a helyi adót bevezette.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.