Gazdaság

Kereseti és államháztartási adatok is megjelennek a héten

A héten megjelenő makrogazdasági adatok közül a január-augusztusi kereseti és a szeptemberi államháztartási adatok számíthatnak a legnagyobb figyelemre, ezen kívül építőipari statisztikát is publikál a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2017.10.16 00:30MTI

Kedden az építőipar augusztusi és első nyolc havi kibocsátását közli a KSH. Júliusban az építőipari termelés volumene 22,7 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi alacsony bázist, az épületek építése 15,1, az egyéb építményeké 32,4 százalékkal emelkedett. Az előző hónaphoz képest az építőipar termelése 2,1 százalékkal csökkent júliusban a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján. Idén január-júliusban az építőipari termelés volumene 26,2 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz mérten.

Csütörtökön publikálja a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) részletes tájékoztatóját az államháztartás központi alrendszerének szeptember végi helyzetéről. Az államháztartás központi alrendszere szeptemberben 256,4 milliárd forint hiánnyal zárt, szemben a tavaly szeptemberi 271,6 milliárd forintos többlettel. Az első kilenc hónapban a deficit 1236,3 milliárd forint volt. Az NGM szerint a hiány mértéke a várakozásoknak megfelelő volt, és az év egészére meghatározott uniós módszertan szerinti 2,4 százalékos GDP-arányos hiánycél biztonsággal teljesíthető.

Szintén csütörtökön jelenik meg a keresetek január-augusztusi alakulásáról szóló statisztika. Júliusban a bruttó átlagkeresetek 13,1 százalékkal nőttek az egy évvel korábbihoz képest. A keresetek növekedési üteme alig lassult a júniusi 14,4 százalék után, amiben szerepet játszott az egyszeri jutalmak és prémiumok összegének 28,7 százalékos emelkedése is. A vállalkozásoknál 12,1 százalékos növekedés után 303 ezer forintot, míg a költségvetési szférában - a közfoglalkoztatottak nélkül - 11,6 százalékos növekedéssel, 307 ezer 625 forintot értek el a bruttó átlagkeresetek. Az első hét hónapban a bruttó és a nettó keresetek egyaránt 12,6 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.