Megérné kivonni

Évente több százmillió forintnyi arany és ezüst kerül a szennyvízbe Svájcban

Évente több millió svájci frank értékű arany és ezüst kerül a szennyvízbe a lefolyókon keresztül Svájcban.

2017.10.12 13:55MTI

A svájci Eawag vízkutató intézet jelentése szerint minden évben 43 kilogramm arany és 3 tonna ezüst végzi a szennyvíztisztító telepeken, ezek értéke együtt 3 millió svájci frankot (mintegy 810 millió forint) tesz ki.

A szennyvízbe elsősorban az ország déli régiójából, a Ticino kantonban lévő aranyfinomítókból kerül az arany, az ezüst pedig a vegyi üzemekből és gyógyszergyárakból jut a lefolyókba. Svájc nemcsak jelentős kereskedelmi központ, hanem a világ egyik legnagyobb aranyfeldolgozója is. Az ország 2016-os, mintegy 298 milliárd frank értékű exportjának több mint negyedét ez a nemesfém tette ki. Ticino kanton egyes pontjain olyan nagy az arany koncentrációja az ülepítőkben, hogy megérné kivonni - hívta fel a figyelmet közleményében az Eawag intézet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.