Katalán népszavazás

Menekülnek a cégek Katalóniából

Több vállalat, illetve pénzintézet után péntek este a harmadik legnagyobb spanyol bank, a Caixabank is bejelentette, hogy Barcelonából Valenciába teszi át székhelyét.

2017.10.07 13:40MTI

A spanyol kormány megkönnyítette az országban működő cégek székhelyének belföldi megváltoztatását - jelentette be a spanyol gazdasági miniszter a kabinet pénteki ülését követő sajtótájékoztatón Madridban.

Több vállalat, illetve pénzintézet után péntek este a harmadik legnagyobb spanyol bank, a Caixabank is bejelentette, hogy Barcelonából Valenciába teszi át székhelyét. A Gas Natural pedig azt közölte, Madridba költözteti székhelyét a katalán fővárosból.

Luis de Guindos spanyol gazdasági miniszter elmondta: a szombaton hatályba lépő rendelet értelmében a székhelyváltoztatáshoz nem lesz szükséges a részvényesi közgyűlés jóváhagyására, hanem azt az igazgatótanács döntése alapján is végre lehet hajtani.

Igaz ez azokra a cégekre is, amelyek alapszabályzata jelenleg előírja a közgyűlési szavazást. Ha továbbra is érvényben szeretnék tartani ezt a kitételt, akkor azt a jövőben újra, külön kell rögzíteniük az alapszabályban - tette hozzá.

A politikus hangsúlyozta: a rendeletet elfogadását több vállalat is kérte a spanyol kormánytól.

A központi vezetés egy nappal azután hozta meg ezt a döntést, hogy a Banco Sabadell, Spanyolország ötödik legnagyobb bankja bejelentette: áthelyezi székhelyét Barcelonából Alicante városba, mert így tudja garantálja a jogbiztonságot ügyfeleinek és részvényeseinek.

A világ 18 országában jelenlévő Banco Sabadell központja 136 év után költözik el Barcelonából.

A vasárnapi függetlenségi népszavazás óta több cég, például az Eurona Wireless távközlési szolgáltató vállalat és az Oryzon Genomics biotechnológiai cég is bejelentette: Madridba költözteti központját.

A Caixabank igazgatótanácsa péntek este közleményben tudatta: "az ügyfelek, a részvényesek és az alkalmazottak védelmében", valamint "a jog- és szabályozási biztonság megőrzésének érdekében" úgy döntött, hogy Barcelonából Valenciába helyezi át a bank székhelyét. A változás nem jár együtt az alkalmazottak áthelyezésével.

A cégek székhelyének áthelyezése Katalónia számára adóbevételek elvesztését jelenti, ilyen például a gazdasági tevékenységet terhelő adó, és a vagyonátruházási illeték.

A Gas Natural hasonló érvekkel indokolta döntését, hozzátéve, hogy az új székhelyet addig tartja fenn, míg meg nem oldódik a Katalónia sorsáról szóló vita.

A gáz- és energiaszolgáltatónak több mint 30 országban - elsősorban Latin-Amerikában -23 millió ügyfele van.

Katalóniában múlt vasárnap annak ellenére tartottak függetlenségi népszavazást, hogy azt a spanyol alkotmánybíróság felfüggesztette. A katalán kormány pedig arra készül, hogy egyoldalúan kinyilvánítja a függetlenséget Spanyolországtól.

A cégek szerint a belpolitikai bizonytalanság negatív hatás gyakorol a helyi gazdaságra, amelynek időtartama ráadásul beláthatatlan, ezért a székhelyek áthelyezésével szeretnék elkerülni az esetleges veszteségeket.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.