Energia

Euróra állt át a magyar a gáztőzsde

Az euró bevezetése jelentős lépés, amely elősegíti a magyar gázpiac nyugat-európai piacokhoz történő integrációját.

2017.10.04 00:30MTI

Sikeresen átállt az euró alapú elszámolásra a magyar gáztőzsde - közölte a CEEGEX Közép-Kelet-Európai Szervezett Földgázpiac Zrt. kedden.

A társaság tájékoztatása szerint szeptember 30. óta már nem forintban számolják el a kereskedést a CEEGEX-en, a projekt a tőzsde, FGSZ Földgázszállító Zrt., a Keler KSZF, illetve a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) közötti együttműködés eredménye.

A gáztőzsde alapvető érdeke, hogy a piaci elvárásoknak megfelelve működjön, elősegítve ezzel a likviditás és a taglétszám növekedését. Az euró bevezetése jelentős lépés, amely elősegíti a magyar gázpiac nyugat-európai piacokhoz történő integrációját - közölték.

Az idei év elejétől jelentősen megnőtt a tagok aktivitása, így a kereskedett mennyiség az azonnali piacon elérte a 911 GWh-t, míg a határidős piacon az 1244 GWh-t az első kilenc hónapban. Mindkét piaci szegmens rekordforgalmat, kilencszeres növekedést ért el az előző év első három negyedévéhez képest - áll a közleményben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.