Gazdaság

Ipari és kiskereskedelmi adatok is megjelennek a héten

A héten megjelenő makrogazdasági adatok közül az augusztusi ipari termelési és a kiskereskedelmi adatok számíthatnak a legnagyobb figyelemre, ezen kívül államháztartási és külkereskedelmi statisztikák is napvilágot látnak.

2017.10.02 00:30MTI

Hétfőn közli a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) a szeptemberi beszerzésimenedzser-index (BMI) alakulását. A BMI szezonálisan kiigazított augusztusi értéke 56,6 pont volt, nagyobb a júliusi 54,2 pontos értéknél, és az 1995 óta mért második legmagasabb augusztusi érték.

Hétfőn közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a külkereskedelmi forgalom júliusi részletes adatait. Az előzetes adatok szerint júliusban az export értéke euróban 5,2 százalékkal, az importé 11,3 százalékkal nőtt. A jelentős ütemkülönbség miatt a kereskedelmi mérleg többlete 359 millió euróval 322 millió euróra csökkent az egy évvel korábbihoz képest. Az év első hét hónapjában 9,2 százalékkal nőtt a kivitel és 12,4 százalékkal a behozatal. Az exporttöbblet 964 millióval csökkent a múlt év azonos időszakához hasonlítva és 5,153 milliárd eurót tett ki.

Szerdán a KSH a kiskereskedelmi forgalom augusztusi előzetes adatait közli. Júliusban a kiskereskedelmi üzletek forgalma 4,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt. Január-júliusban a forgalom 4,0 százalékkal emelkedett a nyers adat szerint, a naptárhatástól megtisztított mutató 3,9 százalékos növekedést jelzett a múlt év azonos időszakához viszonyítva.

Ugyancsak szerdán adja ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) rövidített jegyzőkönyvét a szeptemberi kamatdöntő ülésről. Az MNB Monetáris Tanácsa szeptemberben sem változtatott az alapkamat 0,90 százalékos szintjén, de az egynapos jegybanki betét kamatát mínusz 0,05 százalékról mínusz 0,15 százalékra csökkentette, ami megfelel az elemzői várakozásoknak. A monetáris tanács célja a laza monetáris kondíciók helyreállítása volt. A tanács 75 milliárd forintban korlátozta a három hónapos jegybanki betét év végétől fennálló állományát és jelezte, hogy növelik a swapeszközök állományát.

Csütörtökön publikálja a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gyorstájékoztatóját az államháztartás központi alrendszerének szeptember végi helyzetéről. Augusztus végén az államháztartás központi alrendszerének hiánya 163,1 milliárd forint volt, a nyolchavi deficit pedig 979,9 milliárd forintot tett ki, szemben a tavalyi első nyolc hónap 274 milliárd forintos hiányával. A tavalyi azonos időszakit jelentősen meghaladó hiányt a minisztérium azzal magyarázta, hogy ebben az évben a tavalyi összeg csaknem kétszeresét, 1324,6 milliárd forintot tettek ki az uniós projektekkel összefüggő kifizetések. Emellett a lakásépítési támogatások összege 33,8 százalékkal nagyobb volt, és az iskolakezdés megkönnyítése érdekében a szeptemberben esedékes családi támogatások - így a családi pótlék - kifizetését augusztusra előrehozta a kormány, ami összességében 33 milliárd forintot tett ki.

Pénteken az ipari termelés augusztusi előzetes adata jelenik meg. Az ipari termelés júliusban 0,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a nyers és a naptárhatással kiigazított adatok szerint egyaránt. Az előző hónaphoz viszonyítva 4,2 százalékkal csökkent az ipar teljesítménye, amiben az autógyárak augusztusról júliusra előrehozott nyári leállása vezető szerepet játszott.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.