Pénzügy

Az MNB 25 milliárd forintért kötött üzletet a devizaswap-tendereken

Az 1 hónapos kamatcsere-tenderen egy bank vett részt.

2017.09.19 03:37MTI

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn 1 és 3 hónapos futamidejű, forintlikviditást nyújtó úgynevezett finomhangoló devizaswap-tendert (kamatcsere-tendert) tartott, amelyeken 25 milliárd forintért fogadott el banki ajánlatokat.

A jegybank honlapján közölte: a felajánlott 162-162 millió euró (50-50 milliárd forint) mennyiségre az 1 hónapos futamidőn 80 millió euró (25 milliárd forint) értékben adtak be ajánlatot a bankok, a 3 hónapos futamidőn nem érkezett ajánlat. Az MNB az 1 hónapos futamidőn 25 milliárd forint értékben kötött üzletet. Az 1 hónapos swaptenderen egy bank vett részt.

A szerdai lejáratot és a tenderek eredményét figyelembe véve az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás 900 milliárd forint. Ebből az 1 hónapos eredeti futamidejű állomány 75 milliárd forintot, a 3 hónapos eredeti futamidejű állomány 425 milliárd forintot, a 6 hónapos eredeti futamidejű állomány 250 milliárd forintot, a 12 hónapos eredeti futamidejű állomány pedig 150 milliárd forintot tesz ki.

Az MNB Monetáris Tanácsa 2016. szeptember 20-án jelentette be, hogy a 3 hónapos betét mennyiségi korlátozásához kapcsolódva, a likviditási folyamatokkal kapcsolatos bizonytalanságok kezelésére likviditáslekötő betéti és likviditásnyújtó devizaswap finomhangoló eszközöket vezet be. Az MNB folyamatosan figyelemmel kíséri a likviditási folyamatokat, és amennyiben érdemi és tartós eltérést tapasztal, kész további finomhangoló tendereket tartani - közölték.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.