Világgazdaság

Dízelbotrány: kétmillió motorral csalhatott a PSA

A francia csalás elleni hivatal szerint kétmillió motorral csalt a Peugeot Citroen.

2017.09.08 12:57MTI

A francia csalás elleni hivatal azzal vádolja a Peugeot Citroen (PSA) autógyárat, hogy közel 2 millió olyan gépjárművet adott el, amelyek a kibocsátási értékek manipulálására lehetőséget adó szoftverrel üzemelő motorral rendelkeznek- írta péntek délután megjelent számában a Le Monde című napilap egy, az ügyészséghez eljutatott jelentésre hivatkozva.

A hivatal megítélése szerint a PSA "csaló beruházási gazdasági modellt" indított azzal, hogy olyan szoftvert telepített a motorokba, amely csak a próbapadon tartja a határérték alatt az emissziós értékeket, normál üzemmódban azonban nem, ahelyett, hogy "tisztességes módon fejlesztette volna a szabályozásnak megfelelő motort, a környezetszennyezés megelőzése érdekében hatékonyabb technológiákkal".

A párizsi tőzsdén a PSA mutatói azonnal csökkenésnek indultak, délig 3,8 pontot veszítettek.

A PSA szóvivője cáfolt minden "csalásra irányuló stratégiát", és azt mondta, hogy az autógyár megerősíti technológiai döntéseinek érvényességét. Hozzátette, hogy a csoport "nem látta el csaló szoftverekkel" a járműveit, utalva a Volkswagen két évvel ezelőtti emissziós botrányára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.