Élelmiszerbiztonság

Chipseket ellenőrzött a Nébih, volt gond

Az akrilamid mellett vizsgálták a chipsek glutaminsav-, transz-zsírsav-, zsír- és sótartalmát is.

2017.09.07 10:46MTI

A Szupermenta terméktesztben ellenőrzött tíz, különböző márkájú sajtos chips közül kettőnél meghaladta a figyelmeztető szintet az akrilamid értéke, ami számos élelmiszerben előforduló szerves szennyezőanyag, szénhidráttartalmú élelmiszerek magas hőfokú hevítésekor keletkezik. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) azonnal értesítette a felelős vállalkozókat, akik lépéseket tettek a gyártási folyamat javítása érdekében - közölte a Nébih csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint az akrilamid mellett vizsgálták a chipsek glutaminsav-, transz-zsírsav-, zsír- és sótartalmát is.

Az egyik chipsnél magasabb zsírtartalmat mutattak ki a vizsgálatok a tápértéktáblázatban feltüntetett értéknél, ezért a hatóság figyelmeztetésben részesítette a vállalkozást, amely köteles felülvizsgálni termékét és annak jelölését.

A közlemény szerint hat chipsnél találtak valamilyen jelölési hiányosságot a szakemberek.

A vizsgált termékeknél mért glutaminsav-tartalom, ami az ízek intenzitásában játszik szerepet, jóval a jogszabály által előírt határérték alatt van. A szakemberek a chipsek só és transz-zsírsav tartalmánál is mindent rendben találtak - olvasható a Nébih közleményében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.