Pénzügy

Megújulnak az 1000 forintos bankjegyek

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) folytatja a forint bankjegyek 2014-ben megkezdett cseréjét, mostantól a megújított 1000 forintos címletű bankjegyeket bocsátja ki.

2017.08.23 11:18MTI
Itt az új 1000 forintos bankjegy a húszezer/kétezer forintos sikerkonstrukció mintájára

Holnaptól, azaz augusztus 24-től az új 1000 forintosok törvényes fizetési eszközzé válnak, majd jövő év március elsejétől forgalomba is kerülnek. Természetesen a régiek tovább, 2018. október 31-ig lesznek használhatóak - derült ki a Magyar Nemzeti Bank szerdai sajtótájékoztatóján.

A "dizájnosabb"-nak jellemzett új ezres hamisításbiztos is, a bankjegy előoldalának közepén ugyanis vagy egy holló, amelynek színe a bankjegy mozgatására bíbor színről zöldre vált és vissza. De a rejtett kép és a mikroírás végképp ellehetetleníti a másolását. Az ezres UV-fényben is könnyen azonosítható lesz. A bankjegy hátoldala változatlanul a visegrádi Herkules-kutat ábrázolja.

Az MNB 2014 óta cseréli folyamatosan a régi bankjegyeket. A régi papírpénzek közül lehet még használni a húszezreseket, de ezeket is csak az év végéig. A régi 10 000 forintosok továbbra is korlátozások nélkül használhatók a készpénzforgalomban, bevonásukról az MNB később hoz döntést. Bár kevésbé látványosan, de a bankjegycserével párhuzamosan zajlik az érmék cseréje is: a 2012-es alkotmánymódosítással miatt ugyanis az új érméken a korábbi Magyar Köztársaság helyett a Magyarország felirat szerepel.

Forrás: MNB


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.