Termékhamisítás

Döbbenetes mennyiségű hamis terméket foglaltak le az EU határainál

Több mint 41 millió darab hamis terméket foglaltak le tavaly a tagországok vámhatóságai.

2017.07.20 14:17ma.hu

Több mint 41 millió darab hamis terméket foglaltak le tavaly az EU külső határain a tagországok vámhatóságai. Az áruk összértéke meghaladta a 670 millió eurót (205 milliárd forintot) - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.

Többnyire élelmiszerek, italok, gyógyszerek, játékok és háztartási elektromos cikkek akadtak fenn a rostán - írja az MTI.

Legnagyobb arányban (24 százalék) hamisított cigarettákat koboztak el a hatóságok, 17 százalékban játékokat, 13 százalékban élelmiszereket, 12 százalékban különböző csomagolóanyagot.

Az iparági vizsgálatokból kiderült, hogy a hamis termékek legalább kétharmadát, közel 80 százalékát Kínában gyártották.

Az EU-ba leginkább Törökországon, továbbá közel-keleti és észak-afrikai országokon keresztül érkeznek a hamis termékek, de fontos tranzitállam Albánia, Egyiptom, Marokkó és Ukrajna is.

Törökország bőr- és élelmiszeripari, valamint kozmetikai termékek gyártójaként is részt vesz a hamisításban. Nagy mennyiségű cigaretta érkezett Pakisztánból és Vietnámból, Szingapúr a hamisított alkoholtartalmú italok gyártásában emelkedett ki. Iránból hamisított ruházati cikkek, Hongkongból mobiltelefonok érkeztek, de egyes iparágakban India, Thaiföld, Malajzia is érintettek.

A bizottság tájékoztatása szerint az elkobzott áruk mintegy 90 százalékát megsemmisítették, a fellelhető információk alapján az érintett tagállami hatóságok jogi lépéseket kezdeményeztek a jogsértések megállapítására.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.