Méhészet

Méhzárlat van érvényben Túrkeve külterületén

Méhzárlat van érvényben fertőző méhbetegség miatt a Túrkeve külterületén levő járványgóc öt kilométeres sugarú körzetében.

2017.06.29 12:38MTI

A nyúlós költésrothadás miatt elrendelt zárlatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) vizsgálata alapján a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Mezőtúri Járási Hivatala hatósági állatorvosa rendelte el.

A Nébih tájékoztatása szerint a méhzárlat lényege, hogy az adott méheket érintő betegség gyanúja esetén a betegség továbbterjedését megakadályozzák, többek között például a helyi méhállományok szállításának korlátozásával.

A Nébih az MTI-vel azt közölte, hogy a mézelő méhek nyúlós költésrothadását a Paenibacillus larvae (korábbi elnevezés Bacillus larvae) nevű, pálcika alakú spóraképző baktérium okozza. A betegség a kifejlett méheket nem, csak fiatalabb fejlődési formájukat, az úgynevezett álcákat érinti.

A betegség bejelentésre kötelezett. Emberekre nem jelent veszélyt, az általa okozott gazdasági kár viszont jelentős lehet. A betegség felszámolása, továbbterjedésének megakadályozása egyénileg nem, csak koordinált hatósági intézkedésekkel lehetséges, a betegség nem gyógyítható - tájékoztatott a Nébih.


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.