Gazdaság

KSH: 3,0 százalékkal csökkent az ipari termelés áprilisban

A termelés az év első négy hónapjában 4,9 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában.

2017.06.07 09:23MTI

Áprilisban az ipari termelés 3,0 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, naptárhatástól megtisztítva a termelés 2,5 százalékkal nőtt - jelentette első becslése alapján szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A termelés az év első négy hónapjában 4,9 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában.

Az előző hónaphoz viszonyítva 0,8 százalékkal mérséklődött a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás áprilisban.

Schindele Miklós, a KSH főosztályvezető-helyettese az adatok ismertetésekor közölte: a munkanappal korrigált adat jelentős eltérését a nyers adathoz képest az okozza, hogy idén áprilisban hárommal kevesebb munkanap volt, mint tavaly. Tavaly áprilisban kiugróan magas növekedés volt - tette hozzá. Egy havi megtorpanásból azonban még nem kell messzemenő következtetéseket levonni, "nincs tragédia az iparban" - mondta. A havi adatban kimutatott visszaesés elsősorban a járműgyártásban bekövetkezett termeléscsökkenés következménye.

Idén az áprilist kivéve ezt megelőzően minden hónapban emelkedett az ipari termelés volumene: januárban 6,9, februárban 2,7, márciusban pedig 13,4 százalékkal a nyers adatok szerint. A munkanappal kiigazított adatok alapján az év minden hónapjában növekedés volt, januárban 2,0 százalékkal, februárban 7,1 százalékkal, márciusban 10,0 százalékkal nőtt a termelés.

Az áprilisi ipari termelés részletes adatait egy hét múlva, június 14-én közli második becslése alapján a KSH.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.