Állategészségügy

Ismét megjelent Magyarország határán a sertéspestis

A betegség emberre nem, ugyanakkor a sertésekre, vaddisznókra rendkívül veszélyes, ugyanis nem gyógyítható.

2017.06.02 12:47MTI

Ismét megjelent a magyar határ közelében az afrikai sertéspestis (ASP); a vírust egy Beregújfalunál elhullott vaddisznótetemből mutatták ki, az esetről a kárpátaljai hatóság értesítette a magyar illetékeseket - közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM) pénteken az MTI-t.

A betegség emberre nem, ugyanakkor a sertésekre, vaddisznókra rendkívül veszélyes, ugyanis nem gyógyítható.

A közlemény felidézi: az unióban az afrikai sertéspestis 2014-ben jelent meg először. A betegség nagyon gyorsan terjed mind a Baltikumban, Lengyelországban, mind Ukrajnában nyugati irányba. A vírus behurcolásának rendkívül nagy a kockázata Magyarországra; ezért az országos főállatorvos felhívja az állattartók, a vadászok és a lakosság figyelmét a megelőzés fontosságára.

A kárpátaljai szakemberek az érintett község körzetében karantén intézkedéseket vezettek be, megtiltották a vadászatot annak a vadásztársaságnak a területén, ahol az ASP-vel fertőzött vaddisznótetemet megtalálták. Emellett a helyi állatorvosok 20 kilométeres körzetben bejárják a környező falvakat és megvizsgálják a háztáji sertéseket, amelyek szállítása kizárólag az egészségügyi szolgálat engedélyével lehetséges. A vírus Ukrajnában széles körben jelen van.

Magyarországon eddig még nem jelent meg az ASP vírusa, és a közlemény szerint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) mindent megtesz a behurcolás megakadályozásáért, ezért az érintett térségben az év első felében több száz, a betegség felismeréséről és megelőzéséről szóló tájékoztatót juttatott el az állattartókhoz és a vadásztársaságokhoz.

Emellett az országos főállatorvos már januárban elrendelte Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az elhullott vaddisznók folyamatos és fokozott keresését, valamint azok laboratóriumi vizsgálatát. Eddig mintegy 4 ezer minta vizsgálatát végezte el a Nébih nemzeti referencia laboratóriuma.

Lényeges előírás, hogy a határon sertéshúst, húskészítményt még magáncélra is tilos az országba behozni. Továbbá szigorúan tilos sertésekkel élelmiszerhulladékot etetni. A sertéstartókat, vadászokat arra kéri a hatóság, hogy kiemelten ügyeljenek a járványvédelmi intézkedések, valamint az országos főállatorvosi határozatok betartására.

A házi sertések vaddisznóval vagy abból származó hulladékkal ne érintkezzenek, valamint kérik a gazdákat, ha tüneteket észlelnek állataikon, haladéktalanul jelezzék állatorvosuknak. A megelőzés szempontjából legfontosabb teendők a Nébih honlapján elérhetők.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.