Gyereknap

Hamisítás elleni testület: évente 3,3 milliárd forint kár a hamis játékok miatt

Életveszélyes sérüléseket és Európában több száz milliárd forintnyi anyagi kárt okoznak a hamisított és ellenőrizetlen forrásból származó játékok.

2017.05.27 04:30MTI

A hamisított játékok miatt a Magyarországot érő kár évente átlagosan 3,3 milliárd forintra tehető - derül ki a Szellemi Tulajdon Európai Hivatalának (EUIPO) jelentéséből, amelyet a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) az MTI-hez pénteken eljuttatott közleménye ismertet.

Kiemelik: életveszélyes sérüléseket és Európában több száz milliárd forintnyi anyagi kárt okoznak a hamisított és ellenőrizetlen forrásból származó játékok. A problémát csak súlyosbítja, hogy a játékszektort érintő hamisítások miatt évente csaknem másfél milliárd eurónyi adóbevételtől esik el az EU.

Közölték: a gyermeknap alkalmából fontos felhívni a figyelmet arra, hogy a hamisított játékok nemcsak több milliárdos kárt okoznak a gazdaságnak, de sokszor életveszélyesek a gyerekekre, mivel azokat rossz minőségű anyagokból gyártják és az összeszerelésük sem megfelelő.

Németh Mónika, a HENT titkára a közlemény szerint elmondta, a könnyen leváló alkatrészek és játékdarabok fulladáshoz is vezethetnek az egy-két éves gyerekeknél. Hozzátette: leginkább az utcán és a piacokon fordulhatnak elő a hamis termékek, az illegális online kereskedelem ugyancsak jelentős forgalmat generált az utóbbi években, ezért nagyon fontos a szülők tudatos fogyasztói hozzáállása.

Szakértők hangsúlyozzák, a hamisítások más szektorokra gyakorolt hatását is figyelembe véve, mintegy 2,3 milliárd euró az uniós veszteség, ami közvetve 13 ezer munkanélkülit és további 370 millió eurós adóbevétel-kiesést okoz, így a hamis játékok által okozott károk más területeken is éreztetik hatásukat. Az EU 28 tagállamában a szektor teljes forgalma csaknem 11 milliárd euróra tehető, a játékipar hozzávetőleg 50 ezer embert foglalkoztat - közölte a HENT.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.