Közgazdász

Megillette volna Magyarországot a felminősítés

Olaszországot soha nem rakják befektetésre nem ajánlott kategóriába a hitelminősítők, pedig országkockázati felára 1,6 százalék.

2017.05.16 04:34MTI

A számok alapján megillette volna Magyarországot, hogy felminősítsék - mondta Boros Imre közgazdász vasárnap az M1 aktuális csatornán a Fitch Ratings pénteken közölt államadósság-besorolás felülvizsgálatára utalva, amelyben a nemzetközi hitelminősítő megerősítette Magyarországot a befektetésre ajánlott kategória alapszintjén.

Hozzátette: ez esetben az 1,1 százalékos országkockázati felár "becsúszhatott" volna az 1 százalék alá, ami a konkrét befektetéseknél komoly 10 milliárd forintokat jelenthetett volna.

Elmondta, Olaszországot soha nem rakják befektetésre nem ajánlott kategóriába a hitelminősítők, pedig országkockázati felára 1,6 százalék. Úgy vélte, a hitelminősítők tulajdonosi oldalról "befektetőkkel fertőzöttek", azaz bizonyos érdekeltségek szerint járnak el az országok értékelése során.

Kitért arra, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) legutóbbi jelentésében pozitívan látja a magyar gazdaságot, ami azt mutatja, "bizonyos fajta racionalitás" is előtérbe lépett a szervezetnél, és módosul az a hozzáállása, hogy csak a "nemzetközi nagyjátékosok" érdekeinek megfelelő politikát folytat.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.