Idegenforgalom

Indulhat a Sió turisztikai fejlesztése

A fejlesztéseknek köszönhetően 80 kilométeres szakaszon kajakkal, kenuval járható lesz a Sió, zsilipelés után pedig a Dunára is ki lehet jutni.

2017.05.13 22:30MTI

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) 340 millió forintos támogatásával elkezdődhet a Tolna megyei önkormányzat vízi és kerékpáros turizmus fejlesztését célzó Sió-projektje. A fejlesztéseknek köszönhetően 80 kilométeres szakaszon kajakkal, kenuval járható lesz a Sió, zsilipelés után pedig a Dunára is ki lehet jutni.

A projekt első ütemében Ozora és Szekszárd között tizenegy, kiszállóként használható mobil stéget helyeznek el, és hat pihenő épületet építenek - mondta Sulyok Balázs, a Tolna megyei önkormányzat főépítésze az MTI-nek.

Az állomásokon lehet majd vízi járműveket és kerékpárokat bérelni; a megállókat Ozorán, Simontornyán, Pálfán, Sárszentlőrincen, Borjádon, Úzdon, Kölesden, Medinán, Harcon, Sióagárdon és Szekszárdon építik ki.

A főépítész beszámolt arról is, hogy a projekt második részében kerékpárútvonalakat alakítanak ki a Sió mentén. Szekszárdtól Harcig öt kilométeren a forgalmas M6-os és M9-es szakaszokat elkerülő kerékpárút a Sió-töltésen épül meg. Harctól Simontornyáig a 6317-es úton jelölnek ki kerékpárutat, amely több szakaszon a Sió mentén halad. Jelenleg Siófoktól Ádándig lehet eljutni kerékpárúton, a teljes Balaton-Duna útvonalhoz a Sió Fejér megyei szakaszán, illetve Felsőnyék és Ozora között kell pótolni a hiányzó szakaszokat.

A Sió-projekt harmadik pályázatának keretében a Szekszárdi Kajak-kenu Sportegyesülettel közösen egy kerékpárokkal, kajakkal, kenuval, fitnesz-eszközökkel felszerelt turisztikai bázis épülne, a Sió szekszárdi szakaszánál; a második és harmadik ütem forrásigénye egyenként 250 millió forint.

A főépítész közlése szerint az első ütem megvalósítása még idén elkezdődhet, a teljes projekt az Országos Vízügyi Főigazgatóság Sió-rendezési munkáival együtt, 2018-2020 között valósulhat meg.

A 12 milliárd forint értékű, a KEHOP által támogatott vízügyi program részeként a Sió-mederben megszüntetik a zátonyokat és a feliszapolódást, amelyek gátolhatják a víz gyors folyását. A projekt tervezési szakaszban van, a munka jövőre kezdődhet el - mondta Tóth Sándor, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatóhelyettese.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.