Pénzügyek

Tízezreket hagyunk az automatákban

Sokat spórolhatunk a készpénz felvételnél, tízezrekben mérhető ATM-es különbségek.

2017.04.06 19:32ma.hu

Jelentős kiadást jelenthet a bankautomatából (ATM) történő készpénzfelvétel egy év alatt, főként a banki díjak közötti különbségek miatt. Ha havonta tíz alkalomról van szó, akkor éves szinten a kiadások között akár 40-60 ezer forintos eltérés lehet.

Magyarországon közel ötezer bankjegykiadó automata (ATM) van a legfrissebb - múlt év végi - hivatalos adatok szerint, ami 3,6 százalékos növekedést jelent a 2015 végi ATM-állományhoz képest. A tavalyi növekedés ellenére többéves távlatban az is látszik, hogy nincs komolyabb bővülés vagy csökkenés, az ATM-ek száma ugyanis 4800-5000 között mozog. Ez is mutatja, hogy a bankautomaták az egyik leggyakrabban használt eszközök a banki ügyfelek körében. Ugyanakkor a használatuk jelentős kiadást jelenthet a havi két ingyenes készpénzfelvétet biztosító jogszabály ellenére - közölte a banki ajánlatok online összehasonlításával foglalkozó BankRáció.hu a friss adatai alapján.


Mivel sok olyan banki ügyfél van, akik nem szeretnek kártyával fizetni, hanem a kártyáról rendszeresen levett pénzzel fizetnek a mindennapokban, ezért a BankRáció.hu gyakori ATM-használat alapján vetette össze 25 bank április elején érvényes díjait. Az elemzés azt vizsgálta, mennyi lesz az éves ATM-es kiadás, ha egy ügyfél havonta tíz alkalommal összesen 150 ezer forintot vesz fel automatából. A végeredmény alapján a legolcsóbb megoldással évente alig több mint tízezer forintból is kijöhet az ATM-ezés, a legdrágábbakkal pedig közel 50-70 ezer forint lenne a kiadás.

Bár első látásra az online pénzügyi megoldások, szolgáltatások és az elektronikus fizetések térnyerése miatt az ATM-ek jövője megkérdőjelezhető, ugyanakkor még nem kell temetni őket. Sőt, akár fontos szerepük is lehet a jövőben, mégpedig azért, mert részben átvehetik a bankfiókok egyes funkcióit.

A mai technológiák minden további nélkül lehetővé teszik, hogy a bankautomaták emlékezzenek arra, hogy valaki mekkora összeget szokott felvenni a leggyakrabban, és ezt ajánlaná fel első körben minden ATM-es készpénzfelvételnél. Összességében egy korszerű, érintőképernyős ATM-en keresztül a bankok könnyen, egyszerűen és költséghatékonyan tudnának plusz szolgáltatásokat nyújtani az ügyfeleiknek anélkül, hogy nekik be kellene menniük a bankfiókba.

A készpénzhasználat visszaszorítása elemi érdeke a gazdasági szereplőknek és a banki ügyfeleknek, mivel ez elég drága, éves szinten több 10 milliárdos kiadást jelent például a készpénz-feldolgozás és -szállítás miatt.

Szakértők szerint a következő években a készpénzállomány csökkenni fog részben az online és elektronikus megoldások növekvő népszerűsége, részben a korszerű ATM-ek megjelenése miatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.