Gazdaság

KSH: felgyorsult a külkereskedelmi forgalom növekedése januárban

Idén januárban az export euróban kifejezett értéke 14,0, az importé 15,2 százalékkal nőtt a decemberi 7,6, illetve 9,3 százalék után.

2017.04.03 09:55MTI

A külkereskedelmi aktívum 633 millió eurót tett ki, 16 millió euróval haladta meg az egy évvel korábbit - jelentette a részletes adatok alapján második becslésében hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A múlt hónapban közölt első becslésben a KSH magasabb - 14,3 százalékos - exportnövekedést és némileg alacsonyabb - 15,1 százalékos importemelkedést jelezett, így az exporttöbblet 25 millió euróval alacsonyabb az első becslésben közöltnél.

A januári export értéke 7,710 milliárd eurót tett ki, 6,0 százalékkal többet a tavaly decemberinél, az import 5,7 százalékkal 7,077 milliárd euróra emelkedett.

Januárban erőteljesen élénkült valamennyi árufőcsoport exportnövekedési indexe. A gépek, szállítóeszközök kivitele 12,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a feldolgozott termékek kivitele 16,7 százalékkal nőtt, a decemberi 3,9, illetve 3,2 százalékos ütem után. Az élelmiszer-kivitel 9,6 százalékkal nőtt a decemberi stagnálás után.

Import oldalon a gépek, szállítóeszközök behozatala 14,7, a feldolgozott termékeké 11,2 százalékkal emelkedett, az élelmiszerimport 7,6 százalékkal nőtt, a decemberi 2,9, 4,1, illetve 6,0 százalékos ütemet követően. Az energiahordozók importja euróban 49,8 százalékkal megugrott, amit az árak 45,2 százalékos növekedése okozott, mert az import volumene csak 1,7 százalékkal haladta meg a tavaly januárit. A kőolaj és kőolajtermékek importja változatlan áron több mint hatodával nőtt. A természetes és mesterséges gáz importja ötödével elmaradt az egy évvel korábbitól. A villamos energia behozatala nem változott.

Az energiahordozók árszínvonala jelentősen nőtt az előző év azonos időszakához képest, ezáltal a cserearányromlás számottevő tényezőjévé vált - állapított meg a KSH.

A forintban mért árszínvonala kivitelben 1,2, behozatalban 2,8 százalékkal nőtt. A cserearány 1,6 százalékkal romlott. A forint az euróhoz képest 1,8 százalékkal erősödött, a dollárhoz képest 0,4 százalékkal gyengült tavaly január óta.

Az exportnak 80 százaléka az Európai Unió tagállamaiba ment és az import 74 százaléka onnan származott. Az uniós export 12,1 százalékkal az EU-n kívüli országokba irányuló kivitel 22,6 százalékkal haladta meg a tavaly januárit. Az Ázsiába szállított kivitel 24,6, az amerikai kontinensre 21,7 százalékkal nőtt.

Az EU-ból 11,9, azon kívülről 25,5 százalékkal nőtt a behozatal. Ázsiából 13,1, Amerikából 18,8 százalékkal nőtt az import.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.