Gazdaság

Az MNB 20 millió forintra bírságolta a CIG Pannónia Biztosítót

A biztosítónak kiszervezési és biztosításközvetítői jogsértések miatt kell fizetnie.

2017.03.21 23:30MTI

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) kiszervezési és biztosításközvetítői jogsértések miatt 20 millió forint bírság megfizetésére, és a jogszabályszerű működésre kötelezte a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt.-t (CIG Pannónia Biztosító) - közölte a jegybank az MTI-vel kedden.

A közlemény szerint a jegybank hivatalból indított célvizsgálatot CIG Pannónia Biztosítónál, annak Olaszországban nyújtott határon átnyúló tevékenysége, illetve - ezzel összefüggésben - a vele együttműködő biztosításközvetítői és kiszervezett tevékenységet végző budapesti székhelyű társaság működése miatt.

A célvizsgálat megállapította: a biztosító az adott társaságot nem vette fel saját közvetítői belső nyilvántartásába, és az MNB előzetes engedélye nélkül bízta meg azt vezérügynöki teendők ellátásával is.

A közlemény kiemeli: a biztosító nem tette meg a szükséges bejelentést a társaság biztosításközvetítői felügyeleti nyilvántartásba vételére, amelynek elmulasztása kiemelten súlyos jogszabálysértésnek minősül a biztosítási piac átlátható és biztonságos működésének követelménye szempontjából.

Az MNB célvizsgálata az ügymenet kiszervezésével összefüggésben bejelentési késedelmet, valamint belső szabályozási hiányosságokat, pontatlanságot is megállapított.

A bírság kiszabásánál súlyosító körülménynek számított, hogy a biztosító egy, jelentős üzletviteli jogkörrel megbízott biztosításközvetítőt érintő bejelentési és engedélyeztetési kötelezettségét mulasztotta el. Enyhítő körülménynek számított, hogy a CIG Pannóniának az érintett társasággal való jogviszonya részben megfelelt a kiszervezési közjogi szabályrendszerének - áll a közleményben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.