Aratás

Jók a terméskilátások a gyümölcsösökben a kemény tél ellenére

A gyümölcsültetvények a tél folyamán helyenként mínusz 17 fokos hideget is elviseltek.

2017.03.13 21:17MTI

A gyümölcsösökben nem okozott jelentős fagykárt a szokatlanul hideg tél - állapította meg a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Zrt. (MKSZN) tizennégy gyümölcsfajta rügyeinek laboratóriumi vizsgálata alapján.

A szaporítóanyagok előállításával és forgalmazásával, valamint termesztéstechnológiai módszerek kutatásával és fejlesztésével foglalkozó társaság az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében ismertette: 8 alma- és 6 meggyfajta fáinak termőrügyeit vizsgálták, kétméteres magasságból, véletlenszerűen vett minták alapján.

A magyar cég újfehértói telephelyén végzett laboratóriumi vizsgálat során kiderült: a meggyfajták közül egyedül a debreceni bőtermő rügyei sérültek jelentősebben, itt a minta negyede károsodott. A szakemberek szerint azonban még ez sem jelenti azt, hogy gyenge lesz a termés, hiszen a bőséges gyümölcshozamhoz elegendő, ha a virágrügyek 15-20 százaléka megköt.

A közleményben Szabó Tibor, az MKSZN tudományos főmunkatársa kifejtette, hogy a régió gyümölcsültetvényei a tél folyamán helyenként mínusz 17 fokos hideget is elviseltek. Magyarázata szerint ennek elsődleges oka az, hogy a decemberre mélynyugalmi állapotba került fákat február végéig nem érte olyan jelentős felmelegedés, amely elindította volna a nedvkeringést. Ez ugyanis egy újabb erős lehűlés alkalmával sérülékennyé tette volna a növényeket.

A szakember jelezte: a jelenleg biztató terméskilátásokat a tél már nem, legfeljebb a májusi fagyok veszélyeztethetik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.