Élelmiszerbiztonság

Fennállása óta közel 10 milliárd forintos adóelkerülést akadályozott meg a Nébih

A kábítószer terjesztés után világszerte az élelmiszerhamisítás a második legjelentősebb illegális tevékenység.

2017.03.13 14:23MTI

Létrejötte óta, öt év alatt mintegy 10 milliárd forint áfa- és egyéb adóelkerülést akadályozott meg, laborhálózatában pedig több mint 12 millió vizsgálatot végzett el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) - közölte a hivatal az MTI-vel hétfőn.

A Nébih létrejöttének március 15-i évfordulója alkalmából kiadott közlemény figyelmeztet, hogy a kábítószer terjesztés után világszerte az élelmiszerhamisítás a második legjelentősebb illegális tevékenység, a hivatal ezért minden eszközzel fellép a szürke- és feketegazdaság ellen, az ilyen ügyekre létrehozott Kiemelt Ügyek Igazgatósága az elmúlt években több mint 90 százalékos felderítési arányt ért el.

Hozzátették, hogy a Nébih egyszerre tanácsadó, tudásmegosztó központ és döntéshozó testület, ezért a csalók és hamisítók elleni küzdelem mellett kiemelt feladatnak tekinti többek között a lakosság felkészítését, a közvélemény tájékoztatását a jelentős élelmiszerlánc-biztonsági eseményekről. A tudásmegosztást az elmúlt években tematikus szemléletformáló kampányokkal segítették, a 2014 novemberében indult Szupermenta program során pedig 32 termékkör több mint 800 termékén mintegy 15 ezer laboratóriumi mérést végeztek.

A közlemény szerint a Nébih létrejötte 2012-ben új élelmiszer-ellenőrzési koncepciót jelentett, ugyanis az élelmiszerellátást komplexen, a termőföldtől az asztalig felügyelő hatóságként minden kockázatot felügyel és hatékony, gyors föllépésre képes.

Az élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevételeiből a hivatal folyamatosan fejleszti laborhálózatát, az ellenőrzéseket pedig az Intelligens Élelmiszerlánc-biztonsági Elemző Rendszerrel (INTEL) teszi eredményesebbé: ennek segítségével a jövőben hatékonyabban szűrhetik ki az illegális tevékenységeket - áll a közleményben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.